30% din fondurile alocate institutelor de cercetare-dezvoltare, au fost taiate de Guvern

 

Institutele din subordinea Ministerului Educatiei primesc în 2013 cu 30% mai putini bani pentru investitii, comparativ cu 2012. Analiza realizata de cotidianul.ro are la baza date oficiale din cei doi ani, publicate prin ordin al ministrului de resort.

cercetatoriÎn contextul aparitiei unei noi dispute între putere si opozitie pe tema situatiei în care se afla cercetarea din România, cotidianul.ro a realizat o analiza pornind de la cifre concrete. Mai exact, de la sumele alocate de Guvern, în 2012 si 2013, pentru a sprijini investitiile facute de institutele de cercetare-dezvoltare din România.

Ministerul Educatiei are în coordonare 19 institute de cercetare. Sunt în coordonare, întrucât se autofinanteaza, însa pot primi bani si de la bugetul de stat, strict pentru investitii. În acest an, printr-un ordin semnat de ministrul Mihnea Costoiu, cele 19 institute de cercetare au primit în total 56,79 milioane lei. Printr-un ordin similar aprobat de Ministerul Educatiei în aprilie 2012, sub semnatura secretarului de stat Dragos Ciuparu (PDL), suma alocata a fost de 82,5 milioane de lei. De notat este faptul ca ordinul respectiv a fost aprobat în data de 26 aprilie, când la guvernare era PDL, dar a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 14 mai, în timpul Guvernului USL. Ordinul a ramas în vigoare, fara sa fie modificat de noul ministru.

Asa cum era de asteptat, cei mai multi bani au fost directionati catre Institutul National de cercetare-dezvoltare pentru fizica si inginerie nucleara, institut implicat în proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics). De altfel, meritele pentru proiectul de la Magurele si le aroga atât actuala, cât si fosta guvernare. Pentru Funeriu este vorba de „cel mai mare proiect de cercetare stiintifica dezvoltat vreodata în România”, în timp ce Ponta spune ca este „un proiect istoric”. Institutul a primit anul trecut 57,13 milioane lei de la bugetul de stat, pentru investitii, iar în 2013 îi sunt alocate alte 38,79 milioane lei din aceeasi sursa.

Sunt institute care nu au primit niciun leu de la stat pentru investitii

Sunt si institute de cercetare-dezvoltare care nu vor primi anul acesta niciun leu pentru investitii, ca de exemplu cel din domeniul geologiei si geofizicii – IGR Bucuresti; Institutul National de cercetare-dezvoltare pentru textile si pielarie, Bucuresti; dar si Institutul de cercetare pentru electrochimie, din Timisoara. Anul trecut, le-au fost acordate sume cuprinse între 100.000 lei si 5 milioane de lei. În schimb, Institutul de cercetare-dezvoltare pentru microtehnologie – Bucuresti nu a primit niciun leu de la stat pentru investitii în cei doi ani analizati. O explicatie pentru aceasta situatia ar putea fi aceea ca institutia a alocat din venituri proprii 7,58 milioane de lei pentru investitii, banii fiind obtinuti din contracte de cercetare, dupa cum reiese din bugetul aprobat de Ministerul Educatiei.

De asemenea, în bugetul Institutului National de cercetare-dezvoltare pentru fizica tehnica IFT, Iasi, se precizeaza ca institutia nu a primit anul acesta finantare de la stat, însa a contractat credite pentru investitii de 7,69 milioane lei. Georgeta Filip, cotidianul.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie