150 de milioane de euro nerambursabili, au fost pierduti de Ministerul Educatiei. Vezi de ce

 

Educatia romaneasca a pierdut 150 de milioane de euro, nerambursabili, din fonduri europene, pentru ca ministerul condus de Remus Pricopie nu a fost in stare sa-si aleaga transparent partenerii, asa cum ii cere legea.

bani cu lacatLa sfarsitul lunii iulie, Stirile ProTV aratau cum institutia ar fi vrut sa dezvolte proiecte „cu dedicatie”, doar cu anumite firme. Dar, cand la licitatie a putut depune oricine oferte, ministerul a preferat sa anuleze cu totul proiectul.

Obligat la o procedura transparenta pentru selectia partenerilor, Ministerul Educatiei s-a dat batut. A preferat sa nu mai depuna niciun proiect, desi miza era uriasa: 150 de milioane de euro, bani europeni.

„N-a fost o decizie formala de a nu selecta vreun partener, a fost o chestiune care a decurs din lipsa de prelungire a termenului de depunere de proiecte”, a declarat Gabriel Ispas, secretarul general al MEN.

Termenul fusese prelungit pana atunci de trei ori, timp suficient ca ministerul sa respecte conditiile cerute si sa ia bani gratis pentru educatie de la Uniune.

Reprezentantii ministerului nici nu s-au mai obosit sa citeasca toate ofertele primite, ci s-au uitat doar pe cele depuse la prima licitatie, considerate a fi „cu dedicatie”.

„Le-am citit pe toate cele care sunt si se vad ca sunt deschise, pe cele care au fost depuse in prima transa. Sunt si idei foarte bune”, a declarat Gabriel Ispas, secretarul general al Ministerului Educatiei.

Fondurile ar fi trebuit folosite pentru manuale alternative si digitale si pregatorea profesorilor. Insa banii sunt acum pierduti pentru aceste idei. Ministrul responsabil de absorbtia banilor europeni sustine ca va face tot posibilul sa mai organizeze o licitatie.

„Noi tot timpul am incercat sa complicam lucrurile. De teama ca nu cumva un privat sa fuga cu banii, de teama ca nu cumva sa raspundem pentru ceea ce fac altii sau pentru ceea ce facem chiar noi, am impus si am inventat fel de fel de reguli foarte complicate. Obligatia noastra acum este sa simplificam”. sustine Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.

Institutiile statului se feresc de banii europeni pentru ca trebuie sa prezinte un raport strict despre modul in care au cheltuit banii.

„Daca ai facut o prostie poti sa n-o declari acum si te prind ei peste 6 luni. Oricum, cea mai verificata zona a banilor este zona europeana”, spune Gabriel Ispas, secretarul general al Ministerului Educatiei.

Romania pierde 91 de milioane de euro pe zi, daca ar fi sa impartim banii pe care ii mai avem la dispozitie de la Uniunea Europeana la numarul de zile ramase pana la finalul acestui an, cand se inchid alocarile pentru perioada 2007-2013. stirileprotv.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie