Regimul ariilor naturale protejate, ar putea fi modificat de Ministerul Mediului

 

Ministerul Mediului vrea sa modifice ordonanta privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, transformând avizul administratorului/custodelului ariei protejate din obligatoriu în consultativ.

arie-protejataPotrivit National Geographic România, s-ar anihila, astfel rolul consiliilor stiintifice ale parcurilor. Acestea sunt alcatuite din specialisti din mai multe domenii, precum geologi, ecologi, arhitecti si biologi, si au reusit sa blocheze sute de proiecte care ar fi daunat grav mediului, precum defrisari sau captari neecologice ale râurilor.

„Sunt n exemple de dezastre oprite de consiliile stintifice, prin neavizare, am putea scrie o carte despre asta”, spune Mircea Verghelet, presedintele Asociatiei Administratiilor de Arii Protejate din România, potrivit natgeo.ro.

La articolul 28, alineatul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(10) În procedura de emitere a actelor de reglementare pentru planuri, proiecte si/sau activitati care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate de interes national si comunitar, autoritatile competente pentru protectia mediului solicita si obtin avizul consultativ al administratorilor, respectiv al custozilor ariilor naturale protejate.”

Articolul original este acesta:

„(10) În procedura de emitere a actelor de reglementare pentru planuri, proiecte si/sau activitati care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate de interes comunitar, autoritatile competente pentru protectia mediului solicita si tin seama de avizul administratorilor, respectiv al custozilor ariilor naturale protejate.“

Prin urmare, autoritatile de mediu nu vor mai fi obligate sa tina seama de experti.

Ministerul Mediului transmite în nota de fundamentare ca „transformarea avizului administratorului/custodelui din
aviz obligatoriu în aviz consultativ se realizeaza în vederea scurtarii procedurii de analiza si aprobare a proiectelor/planurilor privind dezvoltarea durabila a comunitatilor din perimetrul ariilor naturale protejate”.

Asociatiile pentru protectia mediului protesteaza, însa, împotriva modificarii ordonantei si cer mentinerea avizului administratorului/custodelui drept obligatoriu.

„În nota de fundamentare se precizeaza ca administratorii / custozii de arii naturale protejate au fost informati si consultati cu privire la Proiectul de modificare. În realitate, acestea nu au fost informate si consultate în mod direct”, spune organizatia de protectia mediului Agent Green, într-o scrisoare deschisa adresata ministrului Mediului, Rovana Plumb.

„Elementul nou si esential în acest proiect îl reprezinta transformarea avizului administratorului / custodelui din obligatoriu în consultative. Consideram aceasta initiativa drept neadecvata, nefundamentata si abuziva. Intentia pur politica a ministerului de a reduce puterea administratorilor / custozilor este evidenta prin aceasta sugestie de modificare, iar consecintele negative pentru ariile naturale protejate ar începe sa apara imediat si iremediabil. Ne-am fi asteptat la o asemenea initiativa care ar favoriza interese economice cu dezvoltare de proiecte aberante în arii naturale protejate la ministerul Economiei si nu de la cel al Mediului”, mai transmite Agent Green.

„Scopul principal al înfiintarii ariilor naturale protejate este conform legii si trebuie sa ramâna si în realitate, conservarea patrimoniului natural, nu dezvoltarea durabila a comunitatilor din perimetrul ariilor naturale protejate asa cum este motivat în nota de fundamentare. Aceasta din urma este importanta, însa nu trebuie promovata cu orice pret si prioritatea trebuie sa fie conservarea”, subliniaza Agent Green.

Si WWF România protesteaza împotriva modificarii ordonantei. „Prin acest proiect de ordonanta, institutia dumneavoastra (Ministerul Mediului, n.r.) creeaza vadit pârghii legislative pentru aprobarea în masa a planurilor/proiectelor/activitatilor din ariile naturale protejate, indiferent de impactul pe care acestea îl pot genera, anihilând în totalitate puterea de decizie a administratorilor/custozilor ariilor naturale protejate în ceea ce priveste dezvoltarea economica în arii protejate. De asemenea, se creeaza un cadru legislativ periculos, care va permite desfiintarea abuziva a ariilor naturale protejate”, transmite WWF România într-o scrisoare catre Ministerul Mediului.

Proiectul de Ordonanta pentru modificarea OUG nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.49/2011 este supus consultarii publice. Puteti citi modificarile aduse ordonantei AICI.

Eventualele propuneri/opinii/sugestii pot fi transmise în termen de 10 zile de la data publicarii (19.08.2013), pâna în data de 28.08.2013, la MMSC – Directia Managementul Ariilor Naturale Protejate, persoana de contact Anca Craciunas, Tel/Fax: 021/316 02 87, adresa de e-mail: anca.craciunas@mmediu.ro. Cristina Dinu, rtv.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie