Programul „Fructe in Scoli” ar putea continua si in anul scolar 2013-2014

 

Programul de incurajare a consumului de fructe proapspete in scoli ar putea continua si in anul scolar 2013-2014, precizeaza un proiect lansat, recent, in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Agriculturii. Potrivit documentului, distributia fructelor ar urma sa inceapa pe 16 septembrie, cu circa doua luni mai devreme fata de anul trecut.

mereProgramul fructe in scoli este reglementat prin HG nr. 1.154/2012 si a fost lansat de Guvern inca din 2010.

Potrivit acestui act normativ, in anul scolar 2012-2013, au fost acordate gratuit de mere, in limita valorii zilnice de 0,37 lei/elev, pentru o perioada de maximum 89 de zile de scolarizare, incepand cu 3 decembrie 2012.

Guvernul vrea sa continue programul de distributie a fructelor in scoli si in anul scolar 2013-2014, asa incat a lansat, recent, in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Agriculturii, un proiect de hotarare pentru a pune in aplicare acest lucru.

Astfel, conform sursei citate, pentru anul scolar 2013-2014 urmeaza sa se acorde gratuit mere, in limita valorii zilnice de 0,37 lei/elev, pentru o perioada de 85 de zile de scolarizare. Programul urmeaza sa se desfasoare in perioada 16 septembrie 2013 – 30 iunie 2014.

In plus, pe langa distributia de fructe, proiectul mai include cateva masuri adiacente si anume:

  • organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole, la statiuni de cercetare pomicola sau legumicola, la zilele recoltei, expozitii, targuri sau alte evenimente;
  • organizarea de concursuri tematice cu premii ca modalitati practice educative care sa contribuie la dezvoltarea competentelor elevilor si prin activitati de gradinarit.

In ceea ce priveste premiile care ar urma sa se acorde cu ocazia organizarii concursurilor tematice, acestea vor consta in carti, diplome, cosuri cu fructe si legume, rasaduri de legume destinate elevilor, iar pentru unitatile de invatamant premii constand in dotari sali de curs sau materiale didactice. Documentul stabileste ca este interzisa acordarea de premii in bani.

De asemenea, banii necesari implementarii masurilor adiacente, mentionate mai sus, ar urma sa fie suportate de bugetele locale ale judetelor, respectiv ale sectoarelor Municipiului Bucuresti, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata si nu vor putea depasi 10% din fondurile institutiilor publice, informeaza sursa citata.

Conform dispozitiile aflate in dezbatere publica, autoritatile sunt obligate sa implementeze cel putin una dintre masurile adiacente.

In acelasi timp, proiectul de act normativ stabileste ca institutiile publice urmeaza sa recupereze de la Ministerul Agriculturii, prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), sumele platite pentru implementarea masurilor adiacente. Totusi, recuperarea sumelor platite pentru implementarea masurilor adiacente este conditionata de distributia merelor si se realizeaza pe baza numarului de elevi carora le-au fost distribuite mere.

Ca sa obtina sprijinul financiar pentru implementarea masurilor adiacente, institutiile publice trebuie sa depuna la centrele judetene ale APIA cereri de plata, la sfarsitul fiecarui semestru al anului scolar, pana in ultima zi a celei de-a treia luni care urmeaza perioadei ce face obiectul respectivei cereri, informeaza documentul citat.

Cererea de plata va include informatii referitoare la:
a) masurile adiacente implementate;
b) unitatile de invatamant unde au fost implementate masurile adiacente;
c) numarul de elevi beneficiari din fiecare unitate de invatamant in care au fost implementate sau care au participat la implementarea masurilor adiacente;
d) suma solicitata in conformitate cu documentele justificative.

Bugetul pentru implementarea programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli pentru anul scolar 2013-2014 este de 61.282,66 mii lei, informeaza documentul aflat in dezbatere publica. In situatia in care fondurile necesare pentru distributia merelor nu sunt disponibile in anul 2013, prevederile se aplica incepand cu luna ianuarie 2014, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru anul 2014, in cuantum total aferent intregului program. Elena Voinea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie