Ministrul Agriculturii a afirmat ca masura reducerii TVA la paine s-a luat pentru crearea unui mediu concurential corect in domeniul panificatiei

 

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune ca reducerea TVA la pâine, „pe tot lantul de productie”, va genera si o scadere a pretului la produsele de panificatie, însa masura urmareste în primul rând crearea unui mediu concurential corect, care sa salveze societatile ce îsi platesc impozitele.

Daniel Constantin1Constantin despre reducerea TVA la pâine: Va exista o scadere a pretului generata de masura

Daniel Constantin a spus, vineri, la Alba Iulia, într-o conferinta de presa, ca în momentul în care Guvernul a introdus reducerea TVA la pâine, a avut în vedere crearea unui mediu concurential corect în domeniul panificatiei.

„În momentul în care am introdus si am militat pentru aceasta masura de reducere a TVA la pâine, pe tot lantul de productie, – pentru ca nu vorbim numai de pâine, vorbim si de faina, si de cereale, unde chiar daca va exista taxarea inversa, decontul se va face pe un TVA de 9% si nu pe TVA de 24% – în momentul acela am avut în vedere, în primul rând, crearea unui mediu concurential corect”, a spus Constantin.

Potrivit ministrului Agriculturii, exista unitati de panificatie care îsi platesc taxele si impozitele în mod corect, care au foarte multi angajati si care, din cauza competitiei neloiale, nu reusesc sa îsi acopere costurile de productie, fiind la limita insolventei sau a falimentului.

„În acel moment, când am propus aceasta masura, am vizat exact crearea acestui cadru concurential, salvarea acestor unitati, salvarea locurilor de munca. Sigur ca ne intereseaza foarte mult ca odata cu scaderea TVA sa avem venituri, aceleasi venituri, daca nu chiar mai mari la bugetul de stat”, a afirmat Constantin.

El a adaugat ca, în acelasi timp, s-a avut în vedere si scaderea pretului pâinii, generata de aceasta masura.

„Acestea sunt efectele pe care le-am urmarit. Scaderea pretului la pâine este un efect pe care-l urmarim si pe mine m-a bucurat faptul ca asociatia marilor retaileri s-a angajat sa scada pretul la pâine în conformitate cu diferenta de la 24% la 9%. Eu cred ca va exista o scadere a pretului generata de acest lucru. Nu vorbesc de pretul grâului, daca acesta va avea un efect în costul final, acestea sunt lucruri care tin de piata. Pe mine ma intereseaza zona de fiscalizare, fiscalitate, unde cred ca va exista aceasta reducere de pret”, a conchis Constantin.

Guvernul a avizat, la sfârsitul lunii iulie, reducerea taxei pe valoarea adaugata la pâine la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al masurii urmând sa fie compensat prin cresterea tot din septembrie a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) estima ca reducerea TVA va creste productia de faina si pâine fiscalizata cu circa 1,4 milioane tone, la 2,8 milioane tone, va creste numarul angajatilor legali cu circa 8.500 persoane, iar pretul pâinii la raft va scadea.

Seful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, sustinea ca autoritatile române vor evalua impactul reducerii TVA la pâine la 9% pentru a vedea daca a scazut evaziunea fiscala si, în functie de rezultat, masura s-ar putea mentine sau se va reveni la TVA de 24%. Andreea Tobias, Dan Lungu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie