Consumatorii de energie din Romania vor fi obligati sa-si schimbe contoarele de curent. Noile aparate de masura, vor arata valoarea facturii in timp real

 

Noile aparate de masura din apartamente vor arata consumul de curent în timp real sau la cât se ridica valoarea facturii, dar si daca s-au depasit, de exemplu, limitele de tensiune.
Contoarele vechi de energie vor fi înlocuite cu unele care vor ajuta mai mult consumatorii

contor curentPotrivit reglementarilor europene, toti consumatorii de energie din România vor trebui sa aiba montate astfel de contoare inteligente.

Distribuitorii de electricitate au început deja proiecte pilot de montare a unor astfel de contoare, care permit monitorizarea în timp real a consumului si a costurilor, precum si transmiterea acestor date catre furnizor. Utilizatorii vor putea astfel sa stie în orice moment care este valoarea facturii si când este mai ieftin sa foloseasca un anumit echipament electrocasnic.

De exemplu, compania italiana Enel, care detine fostele filiale Electrica de distributie si furnizare a energiei Muntenia Sud, Dobrogea si Banat, si-a propus sa instaleze 30.000 de contoare inteligente pâna la finele acestui an pe piata locala, în special în Bucuresti. „Vrem ca pâna în 2018 sa acoperim 80% din aria în care distribuim energie cu contoare inteligente, iar în 2020 sa ajungem la 100%. Într-o prima faza ne vom axa pe Bucuresti, apoi depinde de fiecare regiune în parte”, a declarat Emil Constantinescu, directorul diviziei Smart Grid din cadrul Enel România.

Si compania de stat Electrica a început montarea unor astfel de contoare, instalând peste 30.000 de unitati. „Sunt proiecte pilot care trebuie finalizate pâna în 2014, pentru a se vedea eficienta lor”, ne-a declarat Ioan Rosca, directorul general al Electrica.

Potrivit acestuia, unul din principalele avantaje pentru casnici ar fi ca nu vor mai avea facturi bazate pe consum estimat, ci pe cel real. „Clientul îsi poate gestiona mai bine consumul, si implicit valoarea facturii, inclusiv prin utilizarea unor tarife cu facturare pe intervale orare”, ne-au precizat si reprezentantii E.ON România. Ei au adaugat ca, totodata, greselile de facturare cauzate de erorile de citire a contorului vor fi eliminate.

Reglaj mai bun al consumului

În functie de optiunile clientilor, contorul poate stoca informatii privind consumul în anumite perioade de timp mai mari. Ori poate fi legat la un sistem de management al consumului din casa, care opreste, de exemplu aerul conditionat sau televizorul.

În 2012, E.ON Moldova Distributie avea instalate aproximativ 14.300 contoare inteligente la consumatorii pe care îi deserveste. În prezent, compania are în derulare, în diverse faze, investitii ce vizeaza montarea a circa 226.000 contoare pâna la finele anului 2015, din care în 2013 vor fi montate aproximativ 20.000. Un astfel de contor inteligent costa în jur de 140 de euro, bani ce vor fi recuperati ulterior prin tariful de distributie. Teodora Cimpoi, evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie