Prioritatea candidatilor la functiile de conducere ale ICCJ: Reducerea duratei procedurilor judiciare

 

Candidatii la functiile de conducere din cadrul Înaltei Curti de Casatie si Justitie (ÎCCJ) mizeaza pe cresterea calitatii actului de justitie, prin reducerea duratei procedurilor judiciare si prin reducerea încarcaturii de dosare pe judecator, conform proiectelor depuse joi de acestia la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

iccjCandidat pentru functia de vicepresedinte al ÎCCJ, judecatorul Iulian Dragomir propune mai multe masuri pentru cresterea calitatii actului de justitie înfaptuit la nivelul sectiilor si formatiunilor de judecata ale ÎCCJ, printre care informarea zilnica a judecatorilor si magistratilor asistenti cu privire la actele normative nou aparute.

Dragomir vrea sa ia si masuri pentru reducerea duratei procedurilor judiciare aplicate datorita fluxului mare de dosare înregistrate pe rolul instantei supreme, prin facilitarea redactarii si utilizarii documentelor întocmite în cadrul sectiilor.

Cea mai importanta propunere a sa pentru reducerea numarului de dosare pe judecator vizeaza solicitarea, prin intermediul presedintelui ÎCCJ, a aplicarii procedurilor pentru ocuparea imediata a posturilor vacante de judecatori si magistrati-asistenti de catre CSM, precum si suplimentarea numarului de posturi pentru personalul auxiliar de specialitate.

Iulian Dragomir mai considera necesara continuarea masurilor de degrevare a judecatorilor de sarcinile auxiliare si consolidarea programului pilot privind extinderea atributiilor grefierilor si consolidarea statutului magistratului-asistent.

Judecatoarea Nela Petrisor, candidata tot pentru functia de vicepresedinte al ÎCCJ, îsi propune, ca obiective prioritare, asigurarea îndeplinirii la noi standarde de profesionalism si modernitate a rolului fundamental al ÎCCJ – interpretarea si aplicarea unitara a legii, precum si realizarea unei platforme organizatorice unitare de aplicare a dispozitiilor noului Cod civil si noului Cod de procedura civila împreuna cu echipa manageriala a Curtii, cu instantele judecatoresti din tara, CSM.

Pentru atingerea acestor obiective, Nela Petrisor doreste realizarea unui sistem integrat de management al resurselor umane printr-o mai buna organizare a activitatilor, gestionarea rationala a resurselor financiare si revitalizarea strategiei de informatizare a ÎCCJ.

Judecatoarea Aida Rodica Popa, candidata pentru functia de vicepresedinte al ÎCCJ, propune asigurarea unui management participativ al presedintelui instantei supreme, vicepresedintelui si presedintelui sectiei penale prin stabilirea strategiei de pregatire a implementarii codurilor, care se va integra în strategia CSM, PÎCCJ, a instantelor si parchetelor din sistemul judiciar si a INM.

„În acest sens, propun o etapizare pe obiective cu stabilirea unor termene, în vederea unei pregatiri si consultari ulterioare cu CSM, Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie, curtile de apel si parchetele corespunzatoare si Institutul National al Magistraturii”, se arata în proiectul Aidei Popa.

Judecatoarea Cristina Iulia Tarcea, candidata la functia de vicepresedinte al ÎCCJ, atrage atentia asupra influentei pe care un sediu necorespunzator si personalul insuficient o au în orice activitate de management al instantei.

„În egala masura, am dorit sa subliniez faptul ca succesul unor masuri de organizare judiciara si functionare administrativa a unei instante, în contextul schimbarii de amploare a legislatiei, nu poate fi asigurat fara sprijinul material si logistic adecvat si ca numai activitatea concertata a autoritatilor publice cu atributii de legi executive si jurisdictionale poate asigura reusite unei reforme, astfel încât aceasta sa nu ramâna o forma fara continut”, considera Cristina Iulia Tarcea.

Lavinia Curelea, care doreste un nou mandat de presedinte al Sectiei I Civile a ÎCCJ, arata ca activitatea acestei sectii în perioada 2010-2013 s-a caracterizat prin degrevarea judecatorilor de volumul mare de dosare prin cresterea eficientei activitatii interne si îmbunatatirea mediului de lucru, reducerea stocului de dosare si a duratei de solutionare si dinamizarea activitatilor interne de unificare a jurisprudentei.

„Cresterea gradului de transparenta în interiorul compartimentelor si al sectiei privind performantele activitatilor desfasurate s-a constituit într-un factor de motivare a personalului si a permis schimbul de experienta, facilitând astfel aplicarea de metode de lucru noi, a caror eficienta a fost testata cu succes în practica”, arata Lavinia Curelea.

CSM a publicat, joi, lista cu judecatorii care s-au înscris pentru functiile de conducere de la Înalta Curte de Casatie si Justitie. Livia Stanciu, actualul presedinte al ÎCCJ, este singurul candidat pentru sefia Instantei Supreme.

Conform site-ului CSM, pentru cele doua functii de vicepresedinte al ÎCCJ s-au înscris patru judecatori, respectiv Rodica Aida Popa, care în prezent ocupa aceasta functie, Iulian Dragomir, Nela Petrisor si Cristina Tarcea.

Pentru functia de presedinte al Sectiei I Civile a ÎCCJ este o singura candidatura, cea a Laviniei Curelea.

De asemenea, CSM a publicat si proiectele de management ale candidatilor. Candidaturile vor fi analizate în perioada 9 -10 septembrie.(AS – autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Florin Marin), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie