Primele oferte de inchiriere a retelelor mobile, au fost lansate de Cosmote si RCS&RDS

 

Cosmote anunta ca are negocieri cu „companii importante“ si afirma ca are o oferta „flexibila“. Compania lui Teszari vine cu o oferta „bariera“ pentru operatorii virtuali: taxa de 1,5 mil. euro în 10 zile de la semnarea contractului si cerinte de a suporta investitiile în reteaua proprie.

piata telecom, anteneCosmote si RCS&RDS, doi dintre cei mai mari operatori de comunicatii din România, au publicat lista termenilor comerciali pe care îi propun pentru a-si închiria retelele de comunicatii mobile companiilor care vor sa atace piata de telefonie mobila sub forma unui operator virtual (MVNO – mobile virtual network operator).

Publicarea ofertelor comerciale creeaza pentru prima oara în România premisele pentru aparitia unor operatori virtuali de telefonie mobila, ceea ce ar putea duce la cresterea numarului de companii care ofera acest serviciu fara constructia unor noi retele si ar putea exercita o presiune suplimentara pe preturi.

Cosmote si RCS&RDS au publicat oferta comerciala pentru operatorii de tip MVNO în conditiile în care si-au asumat sa faca acest pas în fata autoritatii de reglementare în comunicatii (ANCOM) în cadrul licitatiei de spectru de anul trecut, prin intermediul careia au achizitionat licente de comunicatii valabile pâna în 2029. Orange si Vodafone, liderii pietei, nu si-au asumat aceasta obligatie. Potrivit ofertei publicate pe pagina sa de web, RCS&RDS solicita companiilor care vor sa îi închirieze reteaua un „tarif initial“ de 1,5 milioane de euro, care trebuie achitat în termen de zece zile de la intrarea în vigoare a contractului. De asemenea, compania va percepe lunar si un tarif fix de 8.000 de euro pentru „administrarea contractului din punct de vedere tehnic, comercial si financiar“.

Termenii ofertei de 8 pagini publicate de RCS&RDS – taxa ridicata de intrare de 1,5 mil. euro precum si alte prevederi din contract, printre care necesitatea de a depune o scrisoare de garantie bancara de 150.000 de euro – sugereaza ca operatorul vrea mai degraba sa nu ajunga în situatia sa gazduiasca un operator mobil virtual. Un alt exemplu ce sustine aceasta ipoteza este si o alta prevedere din oferta, potrivit careia RCS&RDS poate imputa operatorului virtual costurile dezvoltarii retelei pâna la o capacitate care sa suporte traficul generat de MVNO. Daca nu este de acord sa suporte investitiile în reteaua RCS&RDS, operatorul virtual trebuie sa-si reduca traficul, potrivit ofertei publicate de companie. „MVNO va opta, în termen de o luna, pentru suportarea contravalorii acestor investitii sau pentru a-si redimensiona în mod corespunzator traficul previzionat“, conform datelor din oferta RCS&RDS. Compania nu a raspuns întrebarilor ZF în legatura cu oferta. Adrian Seceleanu, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie