Infrastructura nationala de irigatii ar putea fi finantata prin emiterea de obligatiuni

 

Reconstructia infrastructurii nationale de irigatii ar putea fi finantata prin emiterea de obligatiuni si vânzarea acestora catre populatie, sustin surse din sector. Declaratiile recente ale lui Daniel Botanoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), potrivit caruia guvernul studiaza posibilitatea modificarii legislatiei din domeniul agricol pentru a stimula investitiile în irigatii, par sa sprijine aceste informatii din piata.

irigatiiDomnul Botanoiu nu a precizat în ce fel ar putea fi schimbata legislatia în domeniu, rezumându-se în a spune ca daca investitiile în irigatii ramân la nivelul actual, atunci orice strategie pentru dezvoltarea agriculturii va esua.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat recent ca discuta cu Comisia Europeana pentru accesarea unor fonduri de un miliard de euro pentru refacerea infrastructurii de irigatii existente în urma cu 23 de ani.

Suma de un miliard de euro a fost calculata de expertii Bancii Mondiale ca fiind valoarea necesara pentru refacerea si modernizarea sistemului de irigatii pentru circa 800.000 de hectare dintr-o suprafata totala cultivabila de 9,3 milioane de hectare. În prezent, circa 300.000 de hectare sunt irigate fata de cele 3 milioane din 1989.

Având în vedere ca infrastructura de irigatii are nevoie de investitii masive pentru a fi reabilitata, pe care finantarile europene nu le vor acoperi în totalitate, autoritatile analizeaza si optiunea emiteri de obligatiuni pentru a atrage investitiile interne, spun sursele noastre. Astfel, agricultorii s-ar putea asocia pentru a investi în modernizarea sistemelor de irigatie. Asociatiile de fermieri ar putea pune la punct un prospect de investitii în irigatii pentru emiterea de obligatiuni cu o anumita scadenta si dobânda fixa mai mare decât dobânda la depozite bancare. Obligatiunile, cumparate de populatie si firme, vor sustine financiar fermierii, care vor returna banii împrumutati din productia suplimentara din recoltele obtinute cu ajutorul irigatiilor.

*  Deocamdata, ANIF nu a cumparat energie ieftina de pe piata libera

Cea mai recenta masura de a stimula irigatiile promovata de MADR, respectiv intrarea ANIF pe piata energiei, prin primirea licentei de furnizor de electricitate, întârzie sa îsi faca efectul.

Desi a fost acreditata sa cumpere energie de pe bursa de profil înca de la începutul lunii august, ANIF nu s-a înscris pâna acum la vreo licitatie. Domnul Florinel Barbu, directorul general al ANIF, ne-a spus ca, deocamdata, asociatiile de ultilizatori de apa pentru irigatii au contractat o cantitate suficienta de energie si nu exista cerere: „Nu putem sa intram dintr-o data ca furnizor de energie pe piata. Vom cumpara energie atunci când va fi nevoie. Între timp încercam sa ne organizam activitatea pe acest segment”.

Surse din ANIF ne-au spus, însa, ca normele si procedurile de functionare ale Agentiei ca furnizor de energie nu sunt finalizate, acesta fiind motivul principal pentru care ANIF nu a început sa cumpere energie de pe OPCOM.

Ministrul Agriculturii afirma, la începutul acestei luni, ca obtinerea licentei de furnizare de catre ANIF va duce la costuri cu 30% mai reduse pentru apa de irigatii platita de catre fermieri. Domnia sa a mai precizat ca suprafetele pentru care fermierii au solicitat servicii de irigare de la ANIF sunt duble fata de anii trecuti.

Reprezentantii Ligii utilizatorilor de apa pentru irigatii din România (LUAIR) ne-au declarat ca sunt sceptici în privinta efectelor pozitive pe care le-ar putea avea furnizarea de energie de catre ANIF. „Energia este de multe ori mai scumpa pe piata libera decât în sistem reglementat. Este foarte posibil ca ANIF sa vânda energie la tarife mai mari decât cele pe care le-am negociat cu furnizorii existenti”, ne-a spus Aurel Mitea, vicepresedintele LUAIR.

Asociatiile nu au primit nicio înstiintare oficiala cu privirea la posibilitatea de a cumpara energie de la ANIF, singurele informatii de care dispun acestia fiind cele din presa. Problemele principale cu care se confrunta LUAIR sunt în continuare pretul la energie, furturile de fier din infrastructura de irigatii si asa nefinalizata, dificultatile de finantare. Cele din urma sunt generate de lipsa de vointa a factorilor de decizie si implementare din cadrul MADR, mai spun agricultorii.

În prezent, tara noastra are o infrastructura de irigatii pentru 700.000 de hectare, dar nici macar jumatate nu sunt irigate, deoarece fermierii considera costurile prea ridicate, ne-au mentionat reprezentantii LUAIR. Autoritatile sustin ca aceste costuri sunt mari din cauza consumului mare de energie al instalatiilor vechi de peste 40 de ani.

Seful ANIF ne-a declarat ca, în prezent, sunt în derulare 56 de proiecte de investitii în infrastructura de irigatii.

Agricultorii sustin ca ministerul ar trebui sa-i sprijine pe fermieri pentru a-si realiza sisteme de irigatii individuale, mai economice, adaptate propriilor nevoi decât sa arunce miliarde de euro pe sisteme de irigatii mamut.

*  Controalele ANIF releva gestiunea proasta a organizatiilor utilizatorilor de apa

Potrivit rezultatelor controlului dispus de ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, organizatiile utilizatorilor de apa pentru irigatii din Timis nu au asigurat gestionarea, exploatarea, întretinea si repararea infrastructurii de irigatii. Conform comunicatului de presa MADR, rezultatele controlului la reteaua secundara a sistemului de irigatii si la canalele din judetele Timis si Ilfov arata ca infrastructura sistemului de irigatii si de desecare nu a fost întretinuta potrivit destinatiei sale, aflându-se în prezent într-o stare accentuata de degradare.

Acelasi comunicat releva faptul ca, în urma verificarilor efectuate la ANIF Timis, Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) nu au asigurat gestionarea, exploatarea, întretinea si repararea infrastructurii de irigatii. În urma controlului efectuat, Directia Generala de Control si Antifrauda va transmite un exemplar din Nota de control catre ANIF, dar si Ministerului Dezvoltarii si Administratiei Publice în vederea analizarii documentatiei care a stat la baza executarii constructiilor pe amenajarile de îmbunatatiri funciare pe raza unitatilor administrativ teritoriale ale localitatilor Timis si Ilfov. Alexandra Oanca, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie