Compania de telefonie Telenor Group vrea sa intre pe piata din Romania

 

România este una dintre tarile Europei unde sunt prezente trei dintre cele mai mari companii de comunicatii din lume, Orange, Vodafone si Deutsche Telekom. Mai exista loc pentru înca un operator major?

telenor groupUnul dintre liderii Europei, Telenor Group, a înconjurat România prin achizitiile facute în regiune, unde s-au nascut Telenor Serbia, Telenor Ungaria,  viitorul Telenor Bulgaria, prin achizitia operatorului GLOBUL de la Deutsche Telekom în acest an, si Kyivstar Ucraina, companie detinuta de VimpelCom LTD unde Telenor Group detine  43% din actiuni.

Ar putea intra Telenor pe o piata ca România în viitorul apropiat? Cu siguranta un operator ca si RCS & RDS ar fi o poarta spre piata româneasca mai ales ca Zoltan Teszari a început sa dezmembreze grupul prin vânzarea diviziei din Slovacia, iar investitiile masive din ultima vreme pe care le-a facut pentru a extinde reteaua româneasca nu au cum sa nu faca o gaura în bugetul companiei.

Recent, actionarii RCS & RDS S.A au aprobat contractarea unor împrumuturi de maximum 800 de milioane de euro. Daca ne gândim ca ARPU (venitul mediu pe utilizator) este în scadere iar preturile de pe piata româneasca scad, compania ar trebui sa-si asigure finantare atunci când creditele vor trebui returnate. Daca luam în calcul faptul ca ceilalti operatori au în spate grupuri importante, iar RCS&RDS nu, ne putem gândi logic ca Teszari vrea sa creasca valoarea companiei pentru a o vinde.

Daca ne uitam la extinderea Telenor care se pare ca doreste sa fie prezent pe cât mai multe piete, iar GLOBUL Bulgaria nu era o companie tocmai profitabila, pentru care totusi a platit 717 milioane de euro, putem spune ca norvegienii si-ar putea crea un grup de operatori în Europa de Est piata unde consumul si apetitul utilizatorilor pentru tehnologie se situeaza la un nivel ridicat în comparatie cu Occidentul.

Contactati de ECONOMICA.NET, reprezentantii Telenor nu au negat o posibila extindere pe o piata cum este România multumindu-se doar cu un no comment asupra deciziilor pe care le ia compania privind achizitiile.

Telenor Group a obtinut anul trecut venituri de 12.5 miliarde de euro în crestere cu 5% fata de anul 2011, iar marja EBITDA s-a situat anul trecut la 32.2%.

Grupul norvegian opereaza în Bangladesh, Bulgaria, Myanmar, Danemarca, Finlanda, Ungaria, India, Malaezia, Muntenegru, Pakistan, Serbia, Suedia si Tailanda, iar prin intermediul companiei VimpelCom, cel de-al saselea operator de comunicatii mobile din lume, opereaza în Rusia, Italia, Ucraina, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Armenia, Georgia, Kyrgystan, Cambogia, Laos, Algeria, Burundi, Zimbabwe, Republica Central Africana si Canada.

RCS-RDS, este unul dintre cei mai mari operatori din România cu un portofoliu de peste 4 milioane de clienti pentru serviciile de televiziune, telefonie si internet. Pentru anul trecut a afisat afaceri de 461 de milioane de euro în crestere usoara fata de 2011 de doar 5 milioane de euro, iar profitul net afisat pentru anul trecut a fost de 21 de milioane de euro.

Compania lui Teszari opereza în România, Serbia, Spania, Ungaria, Italia, Cehia si Croatia. Relatia dintre RCS-RDS si Telenor este una destul de strânsa având în vedere ca operatorul român furnizeaza servicii de internet mobil în Ungaria prin intermediul retelei grupului norvegian din tara vecina. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie