Bugetul schemei de minimis a fost suplimentat cu 100 de milioane de lei

 

Bugetul anual alocat schemei de minimis a fost suplimentat cu 100 de milioane de lei, la 500 de milioane de lei, precizeaza un act normativ, care a intrat in vigoare joi. De asemenea, documentul prevede si prelungirea termenelor de plata a finantarilor primite de la stat.

baniConditiile privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii sunt stabilite prin HG nr. 274/2013 privind acordarea de ajutoare de minimis pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii.

Unele dintre prevederile acestui document au fost modificate prin HG nr. 623/2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 531 din 22 august 2013 si care a intrat in vigoare la data publicarii.

Astfel, potrivit noilor dispozitii bugetul anual al schemei de minimis, precum si termenele de plata a ajutoarelor de stat au fost schimbate.

Mai exact, bugetul maxim al schemei de ajutor de minimis va fi de 500 de milioane de lei, respectiv echivalentul a aproximativ 125 de milioane de euro.

Pana acum, bugetul alocat schemei de minimis era de 400 de milioane de lei, adica aproape 100 de milioane de euro. Avand in vedere noile reglementari care au intrat de curand in vigoare, bugetul va fi majorat cu 100 de milioane de lei.

In plus, noul act normativ precizeaza clar ca acest buget poate fi suplimentat dupa cum urmeaza:

  • credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finantare, in valoare de 500 milioane lei, pentru perioada 2013-2014;
  • credite bugetare pentru plata ajutorului de minimis, in valoare de 250 milioane lei, pentru anul 2014, respectiv 250 milioane lei, pentru anul 2015.

Tinand cont de faptul ca bugetul este suplimentat la 500 de milioane de lei si numarul de IMM-uri care ar urma sa beneficieze de ajutorul de minimis a fost modificat. Concret, numarul acestora este estimat sa ajunga la 2.000 de la 1.000, cifra previzionata de vechile prevederi.

In acelasi timp, noul act normativ prelungeste termenul de solutionare a cererilor de finantare. Mai precis, procesul de evaluare a Cererii de acord pentru finantare se va realiza in termen de 60 de zile, fata de 30 de zile, cat era prevazut anterior.

In plus, va fi modificata si perioada in care statul vireaza ajutorul de minimis in contul beneficiarilor. Potrivit noilor dispozitii, acest termen va fi prelungit de la 30 de zile la 60 de zile.

Totodata, plata a ajutorului de minimis se va realiza intr-o perioada mai scurta. Mai exact, reglementarile recent intrate in vigoare stabilesc ca plata se va efectua pana la 31 decembrie 2015 si nu pana la 31 decembrie 2016, asa cum era stabilit anterior.

Cand se deschide prima sesiune a schemei de minimis?

Deschiderea sesiunii de inregistrare on-line a Cererilor de acord pentru finantare s-a amanat pana la data de 28.08.2013, ora 08.30, precizeaza un comunicat, recent, al MFP.

Aceasta este cea de a doua amanare a lansarii schemei de minimis pe care ministerul a anuntat-o. Initial startul ar fi trebuit sa aiba loc pe 16 august, insa Guvernul a declarat aceasta zi ca fiind nelucratoare pentru sectorul bugetar, asa incat a amanat termenul de depunere a cererilor de finantare pentru 26 august. Acum MFP a mutat din nou deschiderea sesiunii de inregistrare, de pe 26 august pe 28 august.

Potrivit ministerului, aceasta amanare survine in urma faptului ca termenul-limita de depunere a declaratiilor fiscale ale agentilor economici – 25 ale fiecarei luni – genereaza varful maxim de trafic al incarcarii sistemului informatic alocat (numarul de depuneri in aceasta zi este de zece ori mai mare decat media zilnica normala) si coincide, in luna august, cu o zi nelucratoare, urmand a fi transferata pentru data de 26.08.2013.

Astfel, decizia a fost luata pentru a asigura conditiile optime de derulare a sesiunii de inregistrare on-line si accesul nediscriminatoriu al tuturor operatorilor economici la aplicatia informatica, in conditiile in care aplicatiile MINIMIS si DeDoc (depunere a declaratiilor fiscale) sunt instalate pe aceeasi platforma tehnologica (in vederea utilizarii eficiente a infrastructurii informatice), a adaugat sursa citata. Elena Voinea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie