Planurile dezvoltatorilor date peste cap de Prima Casa in lei. Falimentul bate la usa

 

Investitorii imobiliari si-au refacut deja prognozele de vânzari si prevad pierderea a circa un sfert din clienti din cauza modificarilor aduse la Prima Casa, iar unii consultanti prezic falimentul companiilor fara o strategie clara

Casa in constructieTrecerea programului Prima Casa la împrumuturi exclusiv în moneda nationala a venit la pachet cu decizia BNR de a reduce dobânda de referinta la 4,5% pe an. Dupa aceste miscari, toti dezvoltatorii de locuinte si-au îndreptat atentia spre ratele interbancare (Robor), a caror scadere, influentata de BNR, se transmite în reducerea ratelor lunare la împrumuturile în lei. Scaderea acestui indicator nu a întârziat sa apara. Robor cu scadenta la 3 luni a coborât cu 0,7%, la 3,8%, mai rapid decât pasul cu care a redus BNR dobânda-cheie, iar Robor cu scadenta la 6 luni a scazut la 4,17%. Aceasta coborâre a dobânzilor interbancare înseamna ca diferenta de costuri dintre noua varianta a Prima Casa, în lei, si vechea varianta, în euro, nu mai este de 35%, ci de circa 25%. Practic, pentru achizitia unui apartament în valoare de 50.000 de euro, rata lunara a unui împrumut pe 30 de ani prin noua varianta a Prima Casa ajunge la circa 1.293 de lei, echivalentul a 294 de euro, comparativ cu 233 de euro, cât ar fi fost rata la Prima Casa în euro. Calculele realizate de Capital au în vedere o marja de 2,5%, practica de majoritatea bancilor, care este la nivelul maxim stabilit de Guvern. Totusi, pentru a stimula creditarea pe acest produs, bancile ar putea merge spre o marja mai redusa, chiar mai mica de 2%, cum deja se practicata la creditele ipotecare clasice.

Omul de afaceri Ionut Negoita atrage atentia asupra faptului ca devalorizarea leului ar putea duce rata lunara, pe termen lung, sub echivalentul uneia în euro, fiind chiar mai optimist decât Mugur Isarescu, care are ambitia sa aduca dobânzile la lei la acelasi nivel cu cele de la euro.

Reprezentantii Fondului de Garantare, care gestioneaza dosarele de credit prin Prima Casa, estimau la începutul acestei luni o înjumatatire a numarului de dosare procesate zilnic, ca urmare a restrângerii gradului de accesibilitate si atractivitate, pe fondul costurilor mai mari. Investitorii imobiliari nu sunt atât de pesimisti, însa au început deja sa îsi ajusteze prognozele de vânzari.
„Spre deosebire de Prima Casa în euro, unde în marja erau incluse si comisioanele, acum Guvernul a permis bancilor, presupun ca la presiunea FMI, care vrea sa aiba grija de sistemul bancar, sa puna comisioane pe lânga marja. Daca bancile vor întelege ca e mai bine sa nu ai comision sau poate unul mic aplicat la o suma pe care o dai, decât unul mare la o suma pe care nu o dai, atunci nu se va înjumatati ritmul de creditare, dar prevad o reducere de circa 25% a ritmului de vânzare“, spune Antoanela Comsa, directorul general al Gran Via, dezvoltatorul spaniol care a început de curând constructia unui bloc cu 98 de apartamente.

Luni de blocaj

Toti dezvoltatorii si consultantii chestionati de Capital se asteapta la câteva luni de blocaj pe piata imobiliara, pâna când modificarile aduse programului guvernamental vor fi implementate de sistemul bancar, si românii vor analiza noile oferte. „În România, orice schimbare aduce si întârzieri la îmbratisarea unui produs nou. Problema cea mai mare este legata de suma la care ai acces prin împrumut. Prin varianta anterioara a programului se puteau accesa 66.500 euro, cu un venit de circa 2.800 de lei, pentru achizitia unui imobil nou. Acum, pentru aceeasi suma ai nevoie de un venit mai mare cu circa 30%“, spune Robert Kurthy, managing director în cadrul RPF Development, companie care a ajuns la etajul patru cu cel de-al treilea bloc de 85 de apartamente din cadrul complexului Vitan Residence 2. Din calculele Capital, reiese ca venitul lunar, pentru o familie formata din doua persoane, necesar pentru achizitia unui apartament în valoare de 50.000 de euro, prin credit Prima Casa în lei, ajunge astazi la circa 3.200 de lei.

Citeste articolul integral pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie