Ludwik Sobolewski va fi platit de BVB la nivelul salariului din Varsovia
Ludwik Sobolewski si-a preluat oficial mandatul de director general al Bursei de Valori Bucuresti, de ieri, dupa ce Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara si-a dat binecuvântarea.
Practic, însa, polonezul nu era, ieri, în România.
Conducerea Bursei de Valori Bucuresti a semnat cu Ludwik Sobolewski, fostul sef al Bursei din Varsovia, un contract pe patru ani, care include un salariu fix de aproximativ 17.000 de euro în valoare bruta, bani pentru asigurarea unei locuinte, dar si un bonus de performanta, potrivit unor surse din piata.
În schimb, Sobolewski si-ar fi asumat, printre altele, o crestere a afacerilor Bursei cu 50%, în 2014, un numar de cinci emitenti noi pe BVB, în urmatoarele douasprezece luni si o îmbunatatire a free-floatului cu 10%.
Obiectivul listarilor nu este prea greu de îndeplinit, daca Sobolewski are putin noroc si statul se tine de programul de privatizari. Numai anul acesta ar trebui sa vedem la Bursa doua companii de stat – Nuclearelectrica si Romgaz, si posibil o companie privata – AdePlast.
Încasarea bonusului depinde de realizarea a 80% din obiectivele asumate.
În Polonia, Ludwik Sobolewski era remunerat cu aproximativ 18.000 de euro pe luna, salariul fix. Cu tot cu bonusurile încasate, Sobolewski a ajuns sa câstige, în 2012, 338.000 de euro (28.166 euro/luna).
Bursa de Valori Bucuresti a încheiat primul semestru cu un profit net de 4,24 milioane de lei, în scadere cu 44,5% fata de perioada similara din 2012, pe fondul unor afaceri mai mici cu 11% an/an, de 8,9 milioane lei, evolutie determinata de declinul tranzactiilor cu actiuni (în volum cu 2,2% an/an si în valoare cu 4,3% an/an, la 4,3 miliarde lei).
* Demonstratie de forta „a la ASF”
Ludwik Sobolewski a parasit postul de CEO al Bursei din Varsovia dupa ce a fost demis, la începutul anului, pe fondului unui scandal, asa ca, la ASF, a întâmpinat o oarecare ostilitate.
Totusi, avizul ASF nu este surprinzator, desi Autoritatea a facut o demonstratie de forta si i-a cam tinut în tensiune pe Ludwik Sobolewski si pe administratorii Bursei, strâmbând din nas la dosarul întocmit.
Mai mult, presedintele ASF Dan Radu Rusanu si vicepresedintele pentru piata de capital Mircea Ursache au lipsit de la întâlnirea de la finalul lunii iulie cu Ludwik Sobolewski.
Totusi, potrivit unor surse din zona politica, sudoarea a curs degeaba, întrucât nimeni nu si-ar fi asumat respingerea noului director desemnat de conducerea BVB.
Cu „stampila” ASF pe dosar, fostul CEO de la Varsovia se poate muta, cu arme si bagaje, la Bucuresti.
Sobolewski ajunge la BVB pe fondul unui val de simpatie, comunitatea pietei de capital punându-si în el ultimele sperante ca piata noastra mai poate fi resuscitata.
Unii mai ca nu i-au ridicat statuie, în timp ce scepticii sunt nerabdatori sa îl vada la treaba.
Greul de abia acum începe pentru Ludwik Sobolewski si ramâne de vazut daca va reusi sa se adapteze „mersului lucrurilor”, pe meleagurile noastre.
Alti conationali ai sai nu s-au simtit tocmai bine în România: Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, a avut numeroase „meciuri” contra autoritatilor noas¬tre, la fel ca si Wojciech Zaremba, reprezentantul actionarului minoritar al Oltchim PCC SE.
Poate, totusi, Sobolewski este „the special one” (n.r. „cel special”, supranume dat antrenorului de fotbal Jose Mourinho), iar Lucian Anghel nu s-a înselat când l-a comparat cu tehnicianul portughez.
Cu imaginea sifonata dupa scandalul de la el din tara, polonezul are o miza personala uriasa: sa demonstreze ca gloria Warsaw Stock Exchange i s-a datorat si lui într-o masura, si nu doar politicilor de sustinere a pietei de capital promovate de stat, asa cum zvonesc gurile rele.
Cei cu totul pesimisti spun însa ca oricât de competent ar fi fostul CEO de la Varsovia, el nu are nici o sansa în „mocirla” locala, si îi prezic un esec furtunos.
* Sedinte de Consiliu mai temperate la Bursa
Timpul va da dreptate unora sau celorlalti, însa, pe termen scurt, ne putem astepta ca sedintele de Consiliu la BVB sa fie ceva mai linistite, fie si numai datorita faptului ca Sobolewski nu cunoaste limba româna. Înainte sa îsi verse naduful în dulcele grai românesc – unii pe ceilalti sau pe directorul general -, administratorii Bursei vor trebui sa îsi compuna frazele în limba engleza, iar asta, oricât de buni cunoscatori ar fi, tot îi mai domoleste putin.
Oricum, dupa demiterea lui Victor Cionga, fostul director general, si mai ales dupa desemnarea lui Sobolewski drept înlocuitor, înclestarea dintre administratorii Bursei s-a mai relaxat.
Aducerea unui manager strain mai ridica o problema Bursei. Conform actului constitutiv, sedintele Consiliului Bursei au loc în limba româna, la fel si Adunarile Generale ale actionarilor.
* Fondul Proprietatea, în spatele propunerii lui Sobolewski?
Ziarul BURSA a scris, în exclusivitate, în luna mai, ca doi membri ai Consiliului Bursei – presedintele Lucian Anghel si Narcisa Oprea – au mers personal la Varsovia sa îl „recuteze” pe Ludwik Sobolewski. Asta în conditiile în care Bursa avea un contract cu head hunterul Radu Furnica, tocmai pentru gasirea unui nou CEO.
Potrivit unor surse, la momentul la care Bursa a ramas fara director general, din nou, dupa numai sase luni de mandat al lui Victor Cionga, Matjaz Schroll, reprezentantul Franklin Templeton în Consiliul Bursei, s-a aratat îngrijorat de situatie. În acea perioada, Schroll ar fi avansat o propunere proprie pentru functia de executiv. Nu este exclus ca numele avansat sa fi fost chiar Ludwik Sobolewski, în conditiile în care din Polonia provine si seful FP, Grzegorz Konieczny, iar Narcisa Oprea, cea care l-a însotit pe presedintele Anghel la Varsovia, este partener al casei de avocatura Schoenherr, care a asistat intermediarii la listarea FP la bursa. Adina Ardeleanu, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!