Guvernul va modifica legislatia agricola pentru a stimula investitiile in sectorul de irigatii

 

Guvernul vrea sa modifice legislatia agricola pentru a stimula investitiile in sectorul de irigatii, a spus ieri secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Daniel Botanoiu, la conferinta „Mediafax Talks about Sustainable Agriculture“, care s-a desfasurat, miercuri, in judetul Braila.

irigatii„Apa afecteaza si limiteaza destul de mult nivelul productiei in momentul de fata. Suntem in faza de a modifica legislatia pentru ca in felul acesta sa venim cu mai mul­te investitii in tot ceea ce inseamna sec­to­rul de irigare“, a declarat Daniel Bota­no­iu, care a adaugat ca toa­te eforturile fa­cute pa­na acum nu vor fi sufi­ciente in situatia in care investitiile vor ra­ma­ne la nivelul actual.

„Nu trebuie sa ne im­batam cu apa rece, pen­tru ca nu­mai anumi­te inves­titii, cum ar fi Si­ret-Ba­ragan, pot re­zol­va aceasta neno­ro­cire“, a mai spus secretarul de stat in Ministerul Agri­culturii. De asemenea, Da­niel Botanoiu a afirmat ca trebuie sa fie pre­gatite tehnologii noi si sa fie folosite seminte de foarte buna calitate pentru a elimina ris­curile. „Acum 15 ani discu­tam despre schim­barile climatice, acum discu­tam despre inci­dente foar­te mari asu­pra pro­ductiei agricole. În acest caz, trebuie sa ne pre­ga­tim cu tehnolo­gii noi, cu investitii foar­te se­rioase si trebuie sa fo­losim seminte de foar­te bu­na calitate, pen­tru a elimina riscurile“, a pre­cizat Daniel Bota­noiu, ce­rand fermie­rilor sa se orga­nizeze in asocieri soli­de pen­tru a pu­tea face investitii serioase si care sa fie cu adevarat eficiente.

La conferinta „Mediafax Talks about Sustainable Agriculture“, care a avut loc, miercuri, în localitatea Tudor Vladimirescu, judetul Braila, au mai participat si Cosmin Chioreanu, directorul general al Monsanto, Sucheta Sharma, economic officer la Ambasada Statelor Unite, Daniela Militaru, directorul executiv al APIA Braila, Ioan Moraru, directorul general al Producere si Procesare Seminte Monsanto, Eugen Diaconu, directorul al Producere Seminte Monsanto, precum si mai multi femieri.

Printre temele abordate s-a numarat si pro­ble­ma plantelor modificate genetic, directorul companiei Monsanto, Cosmin Chioreanu, spunând ca toate plantele culti­vate sunt modificate genetic, acestea suferind transformari de-a lungul trecerii timpului.

„Toate plantele din agricultura, la ora actuala, sunt modificate genetic printr-o ameliorare care la unele specii a durat 100 – 200 – 300 de ani. Spuneam cuiva ca acum o mie de ani porumbul arata cu totul diferit fata de ce este acum, la fel si grâul. Porum­bul producea atunci, probabil, 150 de kilo­gra­me la hectar. Acum produce 7, 8, chiar 12 tone la hectar“, a declarat Cosmin Chioreanu.

Acesta a mai spus ca agricultura organica este deocamdata un segment de nisa care este destinat doar celor „înstariti“. Tudor Neacsu, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie