Dupa modificarea dobanzii de referinta, bancile comerciale au scazut dobanda la depozite, nu la credite
Contrar asteptarilor Bancii Nationale a Romaniei, recenta modificare a dobanzii de referinta cu 0,5% nu a avut ca rezultat reducerea dobanzii la credite, ci dimpotriva, a fost urmata de o diminuare a dobanzilor la produsele de economisire.
Printre bancile care au operat recent diminuari la rata dobanzii la facilitatea de depozit se numara Millennium Bank, BCR, Banca Romaneasca, Carpatica si Garanti Bank.
La inceputul lunii august, CA al BNR a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 4,5 la suta pe an de la 5,0 la suta, cu intentia de a impulsiona bancile sa reduca dobanzile la credite si de a incuraja o reluare a creditarii ceva mai agresiv din partea acestora.
Astfel, incepand cu 6 august 2013, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) a coborit la nivelul de 7,5 la suta pe an de la 8,0 la suta, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit este de 1,5 la suta pe an.
Millennium Bank a operat cea mai drastica reducere de dobanda
Banca a redus dobanda la produsele sale de economisire cu pana la 1,75 puncte procentuale.
Unul din produsele de economisire din portofolilul Millennium Bank care suporta modificari la rata dobanzii este contul de economii.
Pentru clientii care isi deschid Cont de Economii pana pe 15 septembrie 2013, rata dobanzii valabila pentru un cont in lei este de 4,5%, iar pentru un cont de economii in euro, rata dobanzii este de 1,5%.
Incepand cu data de 15 septembrie 2013, atat pentru clientii care detin deja un cont de economii, cat si pentru cei care isi deschid un cont de economii, rata dobanzii va fi de 3,50%.
Pentru clientii care detin deja un Cont de Economii in euro, dobanda ramane de 2% pana la data de 15 septembrie 2013 cand se modifica in 1,50%.
Dobanzile practicate de BCR
BCR este o alta institutie de credit care a operat reduceri de dobanda la depozite cel putin egale cu reducerea de dobanda de politica monetara.
Pentru un plan de economii cu dobanda fixa deschis pe 12 luni, cu suma minima de deschidere 50 RON sau 10 EUR, dobanda practicata de BCR este de 5,25%/an, respectiv 2%/an.
BCR continua politica de reducere a dobanzilor acordate pentru resursele atrase de la clienti oferind in prezent 3% pe an pentru depozitele in lei constituite de persoane fizice pe termen de o luna cu sume de pana la 20.000 de lei inclusiv.
In cazul depunerilor de peste 100.000 de lei dobanda se situeaza la 3,10% pe an.
Dobanda la depozitele in euro se situeaza , in fiunctie de maturitate, intre 1,5%/an si 2,20%/ an.
Dobanzile afisate la produsele de economisire de banca Carpatica
Incepand din 12.08.2013, Banca Comerciala Carpatica a modificat dobanzile la produsele de economisire, astfel ca dobanda la depozitele in lei variaza intre 4% si 5,5% ( in functie de maturitate), iar la depozitele in euro, dobanda oscileaza intre 2,5% si 3,5%.
In ceea ce priveste dobanzile la conturile de economii, banca afiseaza un procent de dobanda variabila pentru persoanele fizice intre 3,5% si 4,25% pentru conturile in lei , respectiv intre 1,75% si 2,25% pentru cele in euro.
Dobanzi depozite Garanti Bank
Dobanda acordata de Garanti la depozitele in lei acordate persoanelor fizice pe o perioada de o luna este de 4,4%, iar pentru un depozit pe 12 luni, dobanda afisata de banca este de 4,50%.
In cazul depozitelor in euro, dobanzile variaza intre 2,35% si 2,60%, in functie de maturitate.
Garanti Bank afiseaza pentru conturile de economii o dobanda de 3,46% pentru o suma minima de 500 lei si o dobanda de 0,93% pentru o suma minima de 2000 euro.
De ce nu reduc bancile dobanzile la credite
O parte din finantarea bancii vine din depozite, iar o alta parte vine fie din finantarea pe piata interbancara nationala, fie pe piata internationala”, sustine in declaratia pentru Business24, analistul financiar Aurelian Dochia.
Asta face ca bancile din Romania sa nu urmeze direct semnalele pe care le trimite banca centrala pentru ca ele trebuie sa fie tot timpul cu un ochi la pietele financiare de la care se finanteaza in ultima instanta.
„Daca ne uitam la ceea ce se intampla pe pietele internationale, vedem ca exista momente in care costurile de finantare cresc surprinzator, iar pietele internationale dau un semnal de crestere a dobanzilor pentru pietele emergente din diverse motive”, sustine Dochia.
In opinia analistului Aurelian Dochia „nu exista o legatura directa intre dobanda de politica monetara a bancii centrale si activitatea bancilor, pentru ca de fapt bancile nu se finanteaza la dobanda de politica monetara a BNR, si ele se finanteaza de pe piata. Ori pe piata, in primul rand pe pietele internationale dar si pe piata interna, vedem ca dobanzile sunt mai mari decat dobanda de referinta, iar asta face ca bancile sa aibe costuri de finantare destul de mari”.
Acesta consideara ca, printre altele, este un semnal ca cererea pentru credite nu este suficient de puternica. „De fapt, de ceva vreme, principala activitate a bancilor este sa finanteze Ministerul Finantelor cu dobanzii din ce in ce mai scazute, si asta pentru ca nu exista cerere prea mare din partea antreprenorilor.” Larisa Nicolae, business24.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!