Consiliul Concurentei va analiza preturile de pe piata cerealelor, la solicitarea Ministerului Agriculturii
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a solicitat Consiliului Concurentei sa analizeze aspectele referitoare la stabilirea unor preturi si conditii inechitabile de tranzactionare a semintelor de consum din recolta acestui an si sa dispuna masuri pentru restabilirea unui mediu concurential normal pe piata produselor agricole, potrivit unui comunicat al MADR, remis miercuri AGERPRES.
Fermierii români sustin ca preturile cerealelor au scazut la jumatate fata de anul trecut în urma recoltelor bune obtinute în acest an, ceea ce nu le va permite sa obtina profit daca vor alege sa vânda în aceasta perioada.
Productia de grâu obtinuta în 2013 se ridica la 7,296 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani, dupa cum a afirmat recent ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, iar la orz si orzoaica recolta a depasit 1,511 milioane tone.
În ceea ce priveste schema certificatelor de depozit, MADR precizeaza ca, în perioada 2009 – aprilie 2013, depozitarii licentiati beneficiari ai schemei au emis un numar de 1.187 de certificate de depozit, aferent unei cantitati de seminte de consum de 1,644 milioane de tone, având o valoare actualizata la data curenta de 1,4 miliarde lei.
„Din analiza acestor date se poate constata gradul redus de eficienta a aplicarii schemei de garantare a certificatelor de depozit, atât prin compararea cantitatii totale de seminte de consum acoperita prin certificate de depozit, cu nivelul total al productiei de cereale si oleaginoase de circa 73 milioane tone obtinute pe perioada de aplicare a schemei, cât si prin dirijarea indirecta a fondurilor publice puse la dispozitia schemei, catre beneficiari care aveau în fapt tripla calitate (depozitar-producator agricol – detinator de certificate de depozit) nefiind astfel supusi presiunii pietei ca si marea masa a fermierilor care nu detin spatii de depozitare si nu au putut accesa niciodata schema datorita politicilor practicate de traderi”, se mentioneaza în comunicat.
De aceasta schema au beneficiat numai un numar redus de operatori economici din agricultura (21 societati), care au atât calitatea de depozitar licentiat, de producator de seminte de consum si detinator de certificate de depozit emise de Fondul de Garantare a Creditului Rural /FGCR/.
Schema de garantare a certificatelor de depozit pentru seminte de consum a fost operationalizata începând cu anul 2009 si a functionat pâna în luna aprilie 2013 când a fost suspendata. Suspendarea schemei s-a realizat prin Decizia nr.2/77394 din 10 aprilie 2013 a Comisiei pentru acordarea licentelor de depozit pentru semintele de consum, comisie constituita din reprezentanti ai MADR, depozitari, procesatori si comercianti de pe filiera semintelor de consum.
În prezent, MADR elaboreaza un proiect legislativ pentru îmbunatatirea regimului de depozitare a semintelor de consum în spatii licentiate si de utilizare a certificatelor de depozit pentru acestea.(AS – editor: Mariana Nica),agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!