Cati ani trebuie sa munceasca un roman, in comparatie cu alti europeni, pentru a-si cumpara un apartament de 50 de metri patrati in capitala?

 

Daca un român ar reusi sa-si puna deoparte tot salariul, fara sa cheltuiasca nimic din el, dupa 13 ani ar putea sa-si achizitioneze un apartament de 50 de metri patrati situat în Bucuresti. Luând în considerare faptul ca salariul mediu net în România este de 320 de euro, asta înseamna ca la finalul celor 13 ani cumparatorul nostru ar putea detine aproape 50.000 de euro, cât costa un apartament de doua camere în Bucuresti. Din acest punct de vedere, comparatia cu celelalte tari europene da rezultate spectaculoase.

bucurestiRomânii trebuie sa munceasca de circa trei ori mai mult decât ungurii pentru a-si putea cumpara un apartament în centrul capitalei, dar reusesc sa îi devanseze în top pe bulgari, slovaci si polonezi, europeni care trebuie sa puna de-o parte banii câstigati pe o perioada mult mai mare de timp pentru a-si putea permite o locuinta.

De asemenea, cehii si francezii trebuie sa-si economiseasca banii pentru a achizitiona un apartament amplasat într-un imobil dintr-o zona rezidentiala centrala pe o perioada cu 16 ani, respectiv cu 13 ani mai extinsa decât în cazul românilor.

gândul a realizat o analiza la zi a sectorului imobiliar rezidential si a determinat perioada în care o persoana trebuie sa-si economiseasca întreg salariul câstigat lunar pentru a-si putea permite sa cumpere un apartament situat într-una dintre principalele capitale europene.

În realizarea analizei gândul au fost utilizate cele mai recente date ale biroului de statistica al UE (Eurostat) pentru determinarea câstigului salarial mediu net al angajatilor din 15 state europene (România, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franta, Spania, Marea Britanie si Irlanda) si cele mai noi oferte de vânzare publicate pe site-urile principalelor agentii imobiliare si portaluri specializate în domeniu din tarile mentionate mai sus.

Pe baza datelor colectate, gândul a realizat estimari ale pretului mediu de vânzare pe metru patrat, respectiv suma necesara pentru achizitionarea apartamentelor vechi cu o suprafata utila de 50 de metri patrati amplasate în imobile din Bucuresti, Sofia, Atena, Budapesta, Bratislava, Praga, Berlin, Amsterdam, Bruxelles, Luxemburg, Paris, Madrid, Londra si Dublin.

Câti ani trebuie sa-si economiseasca un român veniurile pentru a cumpara un apartament în Capitala

Desi Bucurestiul poate fi considerat una dintre cele mai ieftine capitale europene, un român trebuie sa îsi puna deoparte veniturile mai bine de 13 ani pentru a-si putea permite un apartament aici, daca luam în considerare salariul mediu net lunar pe care îl poate câstiga un angajat, de 320 de euro, si o locuinta cu o suprafata utila de 50 de metri patrati.

Asteptarea lui este cu trei ani mai mica decât cea a unui bulgar, care îsi poate cumpara, din salariul sau net lunar de 213 euro, un apartament similar într-un imobil amplasat în Mladost, unul dintre cele mai moderne cartiere din Sofia, abia dupa 16 ani.

Fata de români, vecinii unguri de pot lauda cu preturile mici de vânzare ale locuintelor din Budapesta, cea mai ieftina capitala europeana, dar si cu faptul ca ei trebuie sa-si economiseasca salariul net obtinut lunar timp de doar 4 ani pentru a-si putea achizitiona un apartament cu o suprafata utila de 50 de metri patrati situat într-o cladire dintr-o zona centrala.

Citeste articolul integral pe gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie