Ministrul Culturii: Sansele de inscriere a localitatii Rosia Montana in patrimoniul UNESCO, sunt nule in acest moment
Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat, marti, la Rosia Montana, ca localitatea nu are nicio sansa sa fie înscrisa acum în patrimoniul UNESCO, precizând ca sanse mari în acest sens ar fi în sapte-zece ani, daca galeriile romane si medievale vor fi conservate, iar cladirile vechi restaurate.
Daniel Barbu a spus ca este optimist în privinta înscrierii localitatii Rosia Montana pe lista tentativa UNESCO, însa doar daca programul de restaurare si conservare început în zona va continua.
„Convingerea mea este ca daca ceea ce am vazut astazi (n.r. – marti) va continua si vom avea cu adevarat circa 30 de kilometri de galerie romana, medievala si tereziana conservati, cele 120 de cladiri care sunt destinate sa fie conservate vor fi restaurate, situl va avea un aspect urbanistic împrospatat si restituit. Cred ca peste circa sapte-zece ani într-adevar vom putea cu foarte mari sanse sa facem un proiect de înscriere pe lista tentativa UNESCO. Asa cum arata situl acum nu avem nicio sansa. Adica, munca e degeaba”, a spus Barbu.
Ministrul Culturii, Daniel Barbu, si membrii Comisiei permanente comune pentru relatia cu UNESCO a Camerei Deputatilor si Senatului s-au aflat, marti, într-o vizita la Rosia Montana, având ca scop evaluarea patrimoniului cultural din localitate si a modului în care acesta ar urma sa fie afectat daca în zona se realizeaza noua exploatare miniera.
Printre parlamentarii care l-au însoti pe Daniel Barbu la Rosia Montana s-au numarat Raluca Turcan, Gabriela Vrânceanu Firea si Traian Igas.
Ministrul Culturi si parlamentarii au vizitat cariera fostei exploatari miniere de la Rosia Montana si au avut întâlniri cu reprezentantii autoritatilor locale si judetene, cu primarii din localitatile care ar urma sa fie afectate de proiectul minier, dar si cu reprezentantii companiei miniere Rosia Montana Gold Corporation.
Delegatia a avut o întâlnire si cu organizatiile neguvernamentale care sprijina proiectul, precum si cu reprezentantii sindicatului angajatilor. De asemenea, era programata o întâlnire si cu opozantii proiectului minier, care însa au refuzat sa participe.
Presedintele Asociatiei Aurarilor „Alburnus Maior”, Eugen David, a declarat, jurnalistilor prezenti la Rosia Montana, ca opozantii au refuzat participarea la întâlnirea cu ministrul Culturii si cu parlamentarii din Comisia pentru relatia cu UNESCO pe motiv ca întrevederea avea loc într-o cladire care a fost restaurata de compania miniera si care în viitor ar urma sa fie transformata în hotel.
Câteva sute de sustinatori, în cea mai mare parte, angajati ai companiei miniere s-au adunat în centrul comunei si au afisat un banner cu mesajul „Mineritul înseamna locuri de munca”. Majoritatea celor care au participat la aceasta actiune erau îmbracati în salopete de miner si purtau casti cu lampase. Acestia scandau „Salvati mineritul” sau „Mineritul înseamna locuri de munca” si îi salutau pe oficialii veniti în vizita cu „Noroc bun”, salutul folosit de mineri înainte de a intra în mina.
În aceeasi zona s-au adunat si câteva zeci de opozanti ai proiectului minier, localnici sau tineri membri ai unor organizatii ecologice care militeaza împotriva proiectului. Dan Lungu, mediafax.ro
1 comentariu
e logic ce spune Ministrul Culturii, ba as adauga ca o localitate foarte poluata, cu specific profund minier, nu are cum intra in Unesco momentan, pana nu se rezolva diversele probleme. Eu zic sa facem proiectul, sa se continue investitiile, si cand zona va arata mai bine, sa facem o cerere la Unesco