Limitarea la o suma fixa a decontarii abonamentelor de transport pentru elevi – Proiect de act normativ

 

Decontarea abonamentelor de transport pentru elevii care fac naveta pentru a merge la scoala ar putea fi limitata la o anumita suma fixa, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului de Finante, lansat recent in dezbatere publica. Decizia ministerului vine ca urmare a faptului ca firmele de transport practica tarife foarte mari pentru aceleasi distante.

microbuze scolareTarifele de transport practicate de firmele pentru transport de calatori sunt foarte diferite pentru aceleasi distante kilometrice, precizeaza Ministerul Educatiei. Mai exact, tarifele minime aplicate de aceste firme sunt comparabile cu tarifele utilizate in transportul feroviar, iar cele maxime sunt, in cele mai multe cazuri, de circa 3-5 ori mai mari, a adaugat sursa citata.

Elevii care fac naveta pentru a merge la scoala sunt nevoiti sa plateasca tarifele aplicate de firmele de transport. Avand in vedere aceasta situatie, Ministerul Finantelor a lansat, recent, in dezbatere publica un proiect prin care intentioneaza sa corecteze costurile mari pe care elevii le au cu transportul.

Concret, potrivit reglementarilor propuse de Finante, decontarea abonamentelor de transport pentru elevi urmeaza sa se realizeze in limita unei anumite sume, astfel:

  • nu mai mult de 26 lei/abonament/luna pentru distanta de 3 km;
  • pentru distantele ce depasesc 3 km, pana la limita de 50 de km, suma de 26 de lei/abonament/luna se suplimenteaza cu 2 lei pentru fiecare kilometru.

In prezent, decontarea abonamentelor de transport pentru elevii care fac naveta pentru a merge la scoala nu este limitata la o suma fixa. Mai exact, potrivit Legii educatiei nationale nr. 1/2011, elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu li se deconteaza cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educatiei, prin unitatile de invatamant la care sunt scolarizati, pe baza de abonament, in limita a 50 km sau li se asigura decontarea sumei ce reprezinta contravaloarea a opt calatorii dus-intors pe semestru, daca locuiesc la internat sau in gazda.

Prin modificarea reglementarilor actuale, scopul MFP este de a echilibra bugetul si de a sustine, la un pret corect, un numar mare de elevi care au cu adevarat nevoie de aceste facilitati, pentru a frecventa orele de curs, informeaza nota de fundamentare a proiectului de act normativ. In acest fel, se previn excesele financiare determinate de practicarea unor tarife nejustificat de mari de catre unii operatori de transport, precizeaza aceeasi sursa.

Puteti consulta proiectul MFP aici. Elena Voinea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie