PICCJ a solicitat Camerei Deputatilor declansarea procedurilor de incepere a urmaririi penale fata de Ovidiu Silaghi

 

Procurorul general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) a solicitat Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmaririi penale fata de Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenta, potrivit unui comunicat de luni.

parchetDeputatul PNL Ovidiu Silaghi declara ca este nevinovat deoarece nu a cerut si nu a primit niciodata foloase necuvenite de la omul de afaceri Nelu Iordache si nu a influentat si nu a intervenit în niciun fel în privinta executarii sau ne-executarii platilor din contractul Arad-Nadlac.

„Nu am influentat si nu am intervenit în niciun fel în impiedicarea rezilierii contractului Arad-Nadlac detinut de firmele domnului Nelu Iordache. Nu am cerut si nu am primit niciodata foloase necuvenite (bani sau alte bunuri sau servicii) de la Nelu Iordache sau vreunul din interpusii sai, în niciun scop, si nu am intervenit în executarea sau ne-executarea platilor din acest contract sau oricare altul”, afirma Silaghi, într-un comunicat de presa, transmis MEDIAFAX.

El adauga ca este convins ca în timp se va dovedi ca este „întrutotul nevinovat si ca aceasta a fost o manevra politica a lui Traian Basescu”.

De asemenea, Silaghi arata ca referatul DNA privind sesizarea Camerei Deputatilor în vederea avizului necesar urmaririi sale penale pentru savârsirea infractiunii de trafic de influenta „se bazeaza pe o denuntare a unui individ care, în încercarea de a-si salva situatia, arunca vinovatii pe alte persoane”.

„În acest context, nu pot sa nu remarc coincidenta aparitiei acestui referat, precum si invitarea mea la DNA pentru audieri pe 21 august 2013, în preajma declaratei zile a deciziei numirii mele de catre presedintele Traian Basescu în propusa calitate de ministru al Transporturilor. De asemenea, nu pot sa nu observ faptul ca acest referat a aparut dupa ce încercarea ANI de a ma declara incompatibil a esuat”, afirma deputatul liberal.

El sustine ca DNA i-a oferit presedintelui Basescu „motivul perfect” pentru a nu-l numi în functia de ministru al Transporturilor.

„Tot în seria coincidentelor se încadreaza si discursul presedintelui Traian Basescu din 22 iulie 2013 în care explica faptul ca nu doreste sa ma numeasca la conducerea Ministerului Transporturilor. Doar ca în acel discurs nu gasise înca motivul pentru a nu ma numi, iar acum DNA i-a oferit «motivul perfect». Situatia este asemanatoare cu alte cazuri similare din trecut (Atanasiu, Pacuraru si altii)”, sustine Silaghi.

El precizeaza ca si-a retras candidatura pentru functia de ministru si va cere PNL sa faca o noua nominalizare pentru a nu prelungi situatia de interimat de la minister si pentru a nu aduce prejudicii de imagine partidului si Guvernului.

Seful DNA a cerut, luni, procurorului general sa sesizeze Camera Deputatilor cu o cerere de începere a urmaririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenta, fapta din perioada în care a fost ministru al Transporturilor si prin care l-ar fi favorizat pe Nelu Iordache.

„În conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constitutia României, art. 12 si 19 din Legea nr. 115/1999 si ale Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curtii Constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, doamna Laura Codruta Kovesi a solicitat procurorului general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie sa sesizeze Camera Deputatilor pentru formularea cererii de începere a urmaririi penale împotriva deputatului Silaghi Ovidiu Ioan, pentru infractiunea de trafic de influenta în forma continuata, fapte despre care exista indicii si date ca ar fi fost savârsite în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor”, se arata într-un comunicat de presa al DNA.

Potrivit procurorilor, exista indicii si date temeinice potrivit carora, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de catre compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care sa lege Aeroportul Satu Mare de alte destinatii din Europa. Silaghi i-ar fi promis în schimb lui Nelu Iordache derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Nationala de Autostrazi pi Drumuri Nationale din România SA, structura aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor, si pentru ca platile intermediare sa fie facute într-un termen rezonabil.

„Totodata, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeasi persoana suma de 200.000 de euro, pentru a-si exercita influenta asupra persoanelor cu functii de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anularii deciziei de reziliere a unui contract si pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte”, au precizat procurorii DNA.

Anchetatorii au precizat ca din actele premergatoare efectuate în cauza au rezultat indicii temeinice cu privire la savârsirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corecta si completa a situatiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmarire penala. Valentin Anghel, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie