Fuziune pe piata bancara. Banca Italo Romena va deveni Directia Teritoriala din Romania a Veneto Banca

 

*  Interviu cu domnul Paolo Mariani, Directorul General al Bancii Italo Romena

banca-italo-romenaReporter: Care a fost evolutia generala a Bancii Italo Romena în primul semestru al anului 2013?

Paolo Mariani: În primul semestru al anului 2013, Banca Italo Romena a avut un parcurs pozitiv, înregistrând cresteri atât în ceea ce priveste plasarea produselor, cât si utilizarea serviciilor puse la dispozitia clientilor. Fata de sfârsitul anului 2012, activitatea de creditare a avut o usoara crestere, în timp ce trendul de crestere al atragerii de depozite a fost net superior mediei din sistem.

În ceea ce priveste serviciile, în special cele de plata, acestea s-au bucurat de o mai mare utilizare, cu precadere serviciul Internet Banking – BIR WEB. Toate acestea ne fac încrezatori ca la sfârsitul exercitiului vom atinge obiectivele pe care ni le-am propus.

Reporter: La sfârsitul exercitiului 2012, Banca Italo Romena înregistra o pierdere cauzata în mare parte de cresterea provizioanelor de risc de credit. Care este situatia dupa primul semestru al 2013?

Paolo Mariani: Situatia economica din primul semestru al acestui an nu a dat semne de revenire chiar daca, din datele relevate în ultima perioada, se întrevede o luminita la capatul tunelului. Consideram ca si pentru exercitiul 2013 provizioanele pentru credite vor înregistra o valoare ridicata.

Reporter: Care au fost sectoarele pe care Banca Italo Romena le-a finantat în primul semestru al anului 2013?

Paolo Mariani: Banca Italo Romena a fost dintotdeauna orientata catre sprijinirea întreprinderilor mici si mijlocii, fie ele locale sau straine. În mod particular, în acest an, am contribuit la dezvoltarea proiectelor pentru energie regenerabila, acordând finantari pentru 14 proiecte (în mare parte de tip fotovoltaic si hidroelectric) cu o putere nominala totala de peste 27 MWh. De asemenea, agricultura este pentru institutia noastra un sector strategic pentru o crestere echilibrata a tarii.

Reporter: Care este strategia comerciala a Bancii Italo Romena pentru urmatoarea perioada?

Paolo Mariani: Banca Italo Romena dispune de un catalog de produse si servicii care acopera exigentele profesionale si personale ale clientilor. Strategia noastra se va axa ca si pâna acum pe segmentul întreprinderilor mici si mijlocii, atât românesti cât si italiene, dar si pe segmentul practicantilor de profesii liberale pe care ne-am propus sa îi sprijinim cu produse adaptate diverselor profesii. Vom ramâne activi în sectoarele agriculturii si al energiei regenerabile precum si în domeniul Fondurilor Europene, oferind consultanta si produse specifice.

Nu vom neglija nici clientii persoane fizice carora le oferim conditii avantajoase prin produse precum Creditul imobiliar You@Home sau cardurile de credit Visa Clasic si Gold cu perioada de gratie de pâna la 56 de zile.

Reporter: Intentionati sa lansati noi produse sau servicii în urmatoarea perioada?

Paolo Mariani: Piata este în continua miscare, exigentele sunt mereu tot mai diverse si complexe. Este deci normal sa urmarim tendintele si sa ne completam oferta de produse si servicii. De exemplu, la începutul anului am introdus serviciul 3D Secure, pentru platile online cu carduri de debit si credit emise de institutia noastra. Acum analizam posibilitatea de a lansa un serviciu de money transfer între Italia si România, în colaborare cu banca-mama Veneto Banca, pentru a veni în întâmpinarea necesitatilor cetatenilor români care lucreaza în Italia si a rudelor lor din România.

Reporter: Care sunt proiectele pe care Banca Italo Romena vrea sa le demareze în urmatoarea perioada?

Paolo Mariani: Banca Italo Romena se va angaja într-un proiect foarte important pentru viitorul sau si anume, fuziunea în Veneto Banca, institutia aflata la conducerea Grupului Veneto Banca din care face parte si Banca Italo Romena. Atunci când vorbesc despre Banca Italo Romena ma refer la institutia de drept italian, cu sediul social în provincia Treviso din Italia, care opereaza în România prin Sucursala Bucuresti ce are o retea compusa din 22 de agentii în cele mai importante orase ale tarii. Este vorba, prin urmare, despre o institutie ce se supune normelor si prevederilor Bancii Italiei si a carei activitate este în acelasi timp supravegheata, în ceea ce priveste anumite aspecte, de catre Banca Nationala a României. Prin acest proiect, Banca Italo Romena va fuziona cu Veneto Banca si deci Sucursala Bucuresti va deveni Directia Teritoriala din România a Veneto Banca.

Reporter: Când este prevazuta finalizarea proiectului de fuziune?

Paolo Mariani: Proiectul de fuziune a fost deja aprobat de Consiliile de Administratie ale ambelor banci si se asteapta aprobarea Bancii Italiei. I-a fost trimisa deja o comunicare în acest sens si Bancii Nationale a României. Proiectul de fuziune ar trebui sa se finalizeze pâna la sfârsitul anului.

Reporter: Care sunt motivele pentru care s-a decis fuzionarea cu Veneto Banca?

Paolo Mariani: Prin aceasta fuziune se doreste simplificarea si eficientizarea activitatii institutiei, îmbunatatind procesele de aprobare si de control. Se asteapta de asemenea o reducere semnificativa a costurilor.

Reporter: Ce înseamna pentru Banca Italo Romena transformarea într-o Directie Teritoriala în România a Veneto Banca?

Paolo Mariani: Prin achizitionarea Bancii Italo Romena în anul 2000, Veneto Banca a dorit sa creeze un punct de sprijin bancar pentru numerosii întreprinzatori italieni care si-au delocalizat sau si-au internationalizat activitatea în România. O data ce Sucursala Bucuresti va fi parte din Veneto Banca, se va putea vorbi despre o legatura si mai puternica între realitatile celor doua tari si de o crestere a pietei bancare românesti având în vedere patrimoniul de circa trei miliarde de euro al Veneto Banca. În prezent, Grupul Veneto Banca este între primele 12 entitati bancare din Italia, cu o istorie de peste 130 de ani si un parcurs de crestere accelerata în ultimii 15 ani care au facut ca astazi aceasta sa fie prezenta în patru tari: Eximbank în Republica Moldova, Veneto Banka d.d. în Croatia si Veneto Banca sh.a. în Albania, pe lânga Banca Italo Romena în România.

Reporter: Va multumesc!

Ancuta Stanciu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie