Concedierile colective: Sprijinul financiar ar urma sa fie acordat, numai in cazul disponibilizarii a minimum 1000 de salariati

 

Masurile de protectie sociala aplicate in companiile de stat in urma concedierilor colective ar urma sa fie acordate numai in cazul disponibilizarii a minimum 1000 de salariati, precizeaza un proiect de act normativ lansat recent in dezbatere publica de Ministerul Finantelor. Pana in prezent nu era specificat numarul de persoane disponibilizate, astfel incat de aceste masuri puteau beneficia oricate persoane, indiferent de dimensiunea disponibilizarilor.

concediere colectivaPrin OUG nr. 36/2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 251 din 30 aprilie 2013, s-a aprobat aplicarea in perioada 2013-2018 a unor masuri de protectie sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, efectuate in baza planurilor de disponibilizare, din cadrul unor societati nationale, regii autonome, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat.

Acest act normativ nu precizeaza numarul de persoane disponibilizate, asa incat de prevederile acestuia poate beneficia orice numar de persoane indiferent de dimensiunea disponibilizarilor care au loc la un operator economic controlat de stat.

Astfel, Ministerul Finantelor a lansat, recent, in dezbatere publica un proiect prin care modifica prevederile OUG nr. 36/2013, in sensul ca stabileste un numar minim de persoane afectate de disponibilizari colective, in functie de care se pot acorda masurile de protectie sociala. In acest fel, efortul bugetar pe care il implica aplicarea OUG nr. 36/2013 asupra bugetului asigurarilor pentru somaj prin acordarea veniturilor de completare este limitat la situatiile cu cel mai mare impact social, precizeaza MFP.

Concret, de masurile de protectie sociala ar urma sa beneficieze persoanele disponibilizate prin concedieri colective efectuate in baza unui plan care prevede disponibilizarea unui numar mai mare de 1000 de salariati, din cadrul societatilor nationale, regiilor autonome, companiilor nationale si societatilor comerciale cu capital majoritar de stat, mentioneaza proiectul de act normativ.

Cine poate beneficia de masurile de protectie sociala?

Potrivit reglementarilor aflate in vigoare, de masurile de protectie sociala pot beneficia doar persoanele care au incheiat contracte individuale de munca pe durata nedeterminata cu operatorii economici cu cel putin 36 de luni inainte de data concedierii.

In plus, pot beneficia si persoanele care:

  • au fost preluate de operatori economici, in baza actelor normative in vigoare, daca au incheiat contracte individuale de munca pe durata nedeterminata cu operatori economici de la care au fost preluate in cel putin 36 de luni inainte de data concedierii.;
  • au fost preluate de operatorii economici rezultati in urma divizarii sau a altor forme de reorganizare a operatorilor economici, daca au incheiat contracte individuale de munca pe durata nedeterminata cu operatorii economici supusi divizarii sau altor forme de reorganizare, in cel putin 36 de luni inainte de data concedierii.

Conform OUG nr. 36/2013, aceste persoane beneficiaza, in conditiile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, de servicii de preconcediere, precum si de masuri pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acordate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

In plus, persoanele concediate au dreptul la:

  • indemnizatie de somaj, stabilita potrivit reglementarilor legale in vigoare;
  • venit lunar de completare;
  • plati compensatorii acordate de catre operatorii economici din bugetele de venituri si cheltuieli ale acestora, in conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de munca aplicabile, respectiv incheiate la nivelul fiecarui operator economic. Elena Voinea, avocatnet.ro  

 

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie