Taxa de timbru în cazul acordului de mediere

 

În contextul noilor modificari legislative, vin cu informatii necesare despre mediere, costuri si alte detalii importante pentru cei care doresc sa solutioneze un diferend pe cale amiabila.

balanta cu bani taxe judiciare de timbruÎn acest sens, legiuitorul a stabilit faptul ca de la data de 1 august 2013, cei care vor sa înceapa un proces, vor fi obligati, în ceea ce priveste unele materii, sa participe la sedinta gratuita de informare cu privire la avantajele medierii. În caz contrar, instanta va respinge ca inadimisibile eventualele cereri de chemare în judecata.

Potrivit Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, întelegerea partilor poate fi supusa verificarii notarului public în vederea autentificarii ori, dupa caz, încuviintarii instantei de judecata.

În ipoteza în care se apeleaza la mediere într-un litigiu pe rolul instantelor de judecata, odata cu pronuntarea hotarârii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru platite pentru învestirea acesteia, cu exceptia acordurilor de mediere ce privesc transferul drepturilor de proprietate, constituirea de drepturi reale imobiliare, cauze si partaje succesorale.

Medierea nu prezinta însa interes doar din perspectiva celeritatii cu care se desfasoara procedura, ci si din punctul de vedere al taxei de timbru ce trebuie achitata.  Astfel, este de notorietate faptul ca în fiecare an instantele si parchetele sunt supra-aglomerate cu dosare, acesta fiind si motivul principal pentru care durata proceselor depaseste cu mult ceea ce Conventia Europeana a Drepturilor Omului numeste “termen rezonabil”. O alta problema este aceea ca uneori partilor le este dificil sa accepte solutia instantei, astfel încât punerea în executare a hotarârii poate întâmpina dificultati. În acest sens, partile sunt încurajate sa solutioneze pe cale amiabila neîntelegerile, avantajele de natura financiara nefiind deloc de neglijat.

Prin Ordonanta de Urgenta 80/2013, cererile prin care partile solicita instantei pronuntarea unei hotarâri care sa consfinteasca întelegerea dintre acestea va fi taxata cu doar 20 de lei.

În cazurile în care întelegerea sau acordul de mediere priveste transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile, la acesti 20 de lei se adauga 50% din valoarea taxei care s-ar datora pentru actiunea în revendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptului real transferat.

Atunci când întelegerea sau acordul de mediere are ca obiect partajul, la taxa fixa  de 20 de lei se adauga 50% din valoarea taxei calculate potrivit art. 5 din Ordonanta de Urgenta 80/2013. Astfel, în ceea ce priveste stabilirea bunurilor supuse împartelii, taxa va fi de 1,5% din valoarea acestora,procentaj care ramâne valabil si în cazul creantelor pe care coproprietarii le au unii fata de altii, nascute din starea de proprietate comuna, a cererilor de raport, de reductiune a liberalitatilor excesive ori de partaj propriu-zis. Cu privire la stabilirea calitatii de coproprietar si stabilirea cotei-parti ce se cuvine fiecarui coproprietar, fiecare dintre acestia va trebui sa achite suma de 25 de lei.

Asadar, beneficiile pe care le are medierea sunt, fara doar si poate, o încurajare de a apela la aceasta cale ce este înca noua pentru justitiabilii din tara noastra. Date fiind cheltuielile ridicate si durata lunga a proceselor, era nevoie de un asemenea stimulent pentru ca partile sa doreasca sa încheie o întelegere. Cu toate acestea, ramâne de vazut cât de receptivi sunt românii la procedua medierii, în ce masura sunt dispusi sa faca un compromis pentru solutionarea amiabila a diferedendelor ce se ivesc. Deputat Alina Gorghiu, alinagorghiu.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

  1. […] În contextul noilor modificari legislative, legiuitorul a stabilit faptul ca de la data de 1 august 2013, cei care vor sa înceapa un proces, vor fi obligati, în ceea ce priveste unele materii, sa participe la sedinta gratuita de informare cu privire la avantajele medierii. În caz contrar, instanta va respinge ca inadimisibile eventualele cereri de chemare în judecata, scrie medierenet.ro […]

Adaugă părerea ta


 

Distribuie