Noiembrie 2016 – data estimativa a exploatarii minereurilor din perimetrul Rosia Montana
Exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana ar urma sa înceapa în noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pâna la sfârsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu înca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor.
Investitorul va plati Guvernului o redeventa de 6% din valoarea productiei, statul având optiunea de a solicita companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) ca plata redeventei sa se faca în natura, se arata într-un draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Coropration pentru începerea exploatarii, document aflat înca în lucru.
Contactat de MEDIAFAX, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova, a declarat ca negocierile dintre Guvern si investitor nu au fost încheiate, ci sunt înca în derulare.
În urma cu o luna, premierul Victor Ponta anunta ca negocierile pentru investitia Rosia Montana vor fi finalizate pâna la începutul sesiunii parlamentare, în luna septembrie, iar lucrarile vor începe daca Parlamentul va aproba proiectul de lege pe care Guvernul îl va propune în acest sens.
Conform acestui document, participatia statului va creste la 25% în doua etape, ambele conditionate de îndeplinirea cumulativa de catre autoritatile române a mai multor obligatii.
Astfel, în prima etapa va fi transferata o cota de 3,6858% din actiuni, rezultând o participatie a statului de 23%, dar cu obligatia ca acordul de mediu privind implementarea proiectului sa fi fost emis si aprobat prin hotarâre de guvern si sa nu contina modificari semnificative fata de proiectul prezentat si propus prin raport si studiul de fezabilitate, iar proiectul de lege care sa aprobe exploatarea sa fie adoptat.
În a doua etapa va fi transferata statului înca o cota de 2% din actiuni, dar cu conditia ca toate autorizatiile pentru începerea exploatarii comerciale sa fi fost emise în termene care nu au înregistrat întârzieri semnificative fata de termenele prevazute in calendarul de autorizare, iar proiectul de lege care aproba exploatarea sa fie în vigoare si sa îsi produce efectele.
În urma acestor operatiuni, cota de participare a statului va urca la 25% si va ramâne la acest nivel pe toata durata de valabilitate a licentei de exploatare.
Partile convin ca societatii RMGC sa i se puna la dispozitie dreptul de folosinta asupra tuturor imobilelor situate în perimetrul licentei de exploatare.
Investitorul se obliga ca, în termen de 4 luni de la publicarea hotarârii Guvernului de emitere a acordului de mediu, sa furnizeze institutiei publice care asigura administrarea actionarului minoritar al titularului Licentei de exploatare un plan detaliat cu privire la modalitatile de finantare ale proiectului minier de la Rosia Montana.
Documentul include si un calendar pentru începerea exploatarii, respectiv aprobarea PUZ Zona Industriala pâna în decembrie 2013, finalizarea dobândirii dreptului de folosinta asupra imobilelor din perimetrul de exploatare pâna în mai 201, scoaterea imobilelor din fondul forestier si din circuitul agricol pâna în mai, respectiv iunie 2014, obtinerea autorizatiei de construire pâna în iunie 2014, construirea propriu-zisa a facilitatilor de exploatare si productie în intervalul iunie 2014 – noiembrie 2016 si demararea propriu-zisa a exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana cel târziu în noiembrie 2016.
„Statul român si actionarul minoritar al RMGC controlat de statul român nu sunt obligate sa contribuie financiar la majorarile capitalului social al RMGC, cu exceptia cazului în care o astfel de majorare de capital este impusa de prevederile legale. În lipsa unor disponibilitati financiare ale statului român sau ale actionarului minoritar al RMGC controlat de statul român, GBU (Gabriel Resources-n.r.) se angajeaza sa-i ofere împrumuturi cu dobânda pentru realizarea aportului la capitalul social si mentinerea cotei de participare la acesta”, se mai arata în document.
Citeste articolul integral pe mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!