Fonduri structurale de 1,47 miliarde euro, rambursate Romaniei in 2013 de Comisia Europeana

 

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat ca României i-au fost rambursate de la începutul anului de catre Comisia Europeana 1,47 miliarde de euro, rata de absorbtie ajungând în prezent la peste 21%.

Teancuri bani„În acest an, Comisia Europeana a rambursat României peste 1,47 miliarde de euro. Din aceasta suma, fonduri în valoare de peste 1,1 miliarde de euro au fost încasate de România datorita reluarii platilor prin intermediul a trei programe, ca urmare a masurilor implementate de Guvernul României”, a declarat Teodorovici, potrivit unui comunicat transmis luni MEDIAFAX de Ministerul Fondurilor Europene.

El a adaugat ca estimeaza ca „în toamna acestui an Comisia va decide reluarea platilor catre România si prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, singurul program care a mai ramas pre-suspendat”.

Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, la 9 august fondurile structurale rambursate României pentru exercitiul financiar 2007-2013 însumau aproximativ 3,7 miliarde de euro.

„În perioada mai 2012 – 9 august 2013, Comisia a decontat României fonduri în valoare de peste 2,24 miliarde de euro. Astfel, valoarea sumelor rambursate a crescut cu peste 156% fata de cele rambursate pâna la data de 1 mai 2012”, se afirma în comunicatul MFE.

De asemenea, valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise la Bruxelles pentru rambursare se ridicau la 4,1 miliarde de euro la data mentionata, evidentiaza MFE.

„În perioada 1 mai 2012 – 9 august 2013, România a solicitat returnarea a peste 2,46 miliarde de euro din fondurile structurale si de coeziune, în timp ce în perioada 1 ianuarie 2007 – 30 aprilie 2012 documentele transmise Comisiei au acoperit finantari în valoare de numai 1,63 miliarde de euro”, se argumenteaza în comunicatul MFE.

În acest an Comisia Europeana a reluat platile prin trei programe blocate în 2012 din cauza deficientelor aparute anterior în implementarea fondurilor europene.

Astfel, în acest an au fost rambursate prin Programul Operational Regional fonduri de peste 756 milioane de euro, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – 424 milioane de euro, prin Programul Operational Sectorial Transport – peste 375 milioane de euro, iar prin intermediul POS Mediu peste 625 milioane de euro, mai precizeaza comunicatul mentionat.

Ministrul Teodorovici declara la începutul anului ca România are obligatia sa emita facturi de 6,5 miliarde de euro în 2013 pentru a evita dezangajarile automate, ceea ce ar însemna o crestere a ratei de absorbtie de la 12% anul trecut la 50%.

Suma totala a fondurilor structurale si de coeziune alocate României de UE pentru perioada 2007-2013 este de 19,668 miliarde euro. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie