22.000 de companii si afaceri de 98 miliarde de lei, au disparut de pe piata romaneasca, anul trecut

 

Mediul corporatist nu a simtit cresterea economica de anul trecut, astfel ca principalii indicatori au fost pe minus.

lacatProfitul raportat de firmele din Româ­nia a scazut anul trecut cu peste 5 miliarde de lei (1,1 mld. euro), la 60 de miliarde de lei (13,4 mld. euro), ceea ce arata cât de dificil a fost anul 2012 pentru mediul corporatist, în ciuda unui avans economic de 0,7% care în piata practic nu s-a vazut.

Scazând firmele care au raportat pierderi cumu­late de 45,5 miliarde de lei (10,2 mld. euro), rezulta ca profitul net al firmelor locale de-abia a depasit trei miliarde de euro, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor de la Registrul Comertului. De altfel, firava crestere economica nu s-a vazut nici în cifra de afaceri cumulata a companiilor, care a scazut de la 1.167 de miliarde de lei la 1.069 de miliarde de lei (240 mld. euro) – indicator care arata ca PIB-ul si rulajul firmelor din economie pot avea directii diferite.

„Un profit net în jurul a 3,5 miliarde de euro la afaceri de 240 de miliarde de euro ne duce la o marja neta de profit destul de scazuta (de circa 1,5% n.red.) – nu este însa neaparat reprezentativ în con­ditiile în care multe firme din România – mai ales în segmentul mic si mijlociu – în dorinta de optimizare fiscala, nu îsi propun neaparat sa raporteze un profit prea mare“, afirma Codrut Pascu, Managing Partner al Roland Berger România.

În România mai erau anul trecut 631.000 de firme, cu 22.000 mai putine fata de anul precedent, în conditiile în care insolventa a secerat numeroase afaceri din comert sau constructii. Dintre cele 631 de mii, doar 446 de mii au fost active, înregistrând o cifra de afaceri mai mare de zero, iar dintre acestea doar 242 de mii au raportat profit, cel mai mare fiind înregistrat de OMV Petrom, companie în bilanturile careia s-a regasit practic 6,4% din câstigul înregistrat de toate companiile din România. Dana Alina Ciriperu, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie