De ce a fost modificata lista de propuneri pentru CEDO
Lista cu propunerile României pentru ocuparea unui post de judecator la CEDO a fost modificata de Ministerul Justitiei, dupa ce lista cu cele trei nume a fost restituita de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei. Astfel, candidatura doamnei Bianca Andrada Gutan a fost înlocuita cu domnul Tudor Pantaru aflat pe lista de rezerva.
Decizia a fost luata în urma primirii de catre partea româna a avizului Grupului consultativ de experti pentru evaluarea listei nationale de propuneri pentru ocuparea functiei de judecator la CEDO cu privire la candidatii propusi de România.
Astfel, Grupul consultativ a apreciat ca doi candidati (Iulia Antonella Motoc si Florin Streteanu) îndeplinesc conditiile impuse de art. 21 alin. 1 din Conventie , în timp ce un al treilea candidat (Bianca Andrada GUTAN) nu îndeplineste aceste conditii.
Aflat la Suceava, premierul Victor Ponta a declarat ca memorandumul cu noua lista va fi adoptat si trimis la Strasbourg în sedinta de miercuri. ”Stiu ca a fost o problema cu unul dintre candidati cu doamna de la Sibiu. Ministerul Justitiei a modificat lista. Miercuri trece prin guvern si tot miercuri o trimitem la Strasbourg”, a precizat Victor Ponta.
Lista României va avea urmatoarea componenta: Iulia Motoc- judecatpor CCR, Florin Streateanu si Tudor Pantâru.
Cine sunt cei trei candidati ai României pentru functia de judecator CEDO
Florin Streteanu este profesor universitar la Facultatea de Drept a Universitatii Babes Bolyai din Cluj. Este doctor în drept penal si a studiat dreptul comparat la Strasbourg la Facultatea Internationala de Drept Comparat. Streteanu a fost si profesor asociat la Facultatea Internationala de Drept Comparat din Strasbourg în 2002.
Tudor Pantîru este judecator la Curtea Constitutionala a Republici Modova de asemenea judecator CCR al Bosmiei Hertegovina. Are la activ mai multe mandate de judecator international: 1992-1996: Ambasador, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova la ONU; 1996-2001: Judecator International, CEDO Strasbourg; 2001-2002: Expert Juridic, Consultant, Consiliul, Europei;2002-2008: Judecator International, Presedinte de Tribunal, ONU.
În perioada 2008-2012 a detinut si un mandat de deputat pe diaspora din partea PSD. 1990-1994: Membru al Parlamentului Republicii Moldova.
Iulia Motoc este judecator la CCR desemnat din partea Senatului la propunerea PDL. Motoc este profesor universitar la Universitatea Bucuresti si a fost aleasa vicepresedinte al Comitetul Drepturilor Omului, Geneva pentru o perioada de doi ani.
A fost membru al Subcomisiei pentru Promovarea si Protectia Drepturilor Omului (2000- 2007) si presedinte (2000-2001), raportor special ONU pentru Republica Democratica Congo (2001-2004), reprezentant al României în Comitetul Consultativ pentru Protectia Minoritatilor Nationale (1998-2004, 2008-2012) si la Agentia Pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (2010-2012).
Iulia Motoc a fost profesor invitat la Universitatile din Miami (2001-2003), NYU University ( 2003-2004), Academia pentru Drepturile Omului, Institutul European, Florenta( 2007), Masterul European pentru Drepturilor Omului, Venetia (2008), Universitatea din Gent (2009). Crisan Andreescu, dcnews.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!