National Catholic Register: România este implorata sa restituie bisericile confiscate de comunisti

 

„România este implorata sa restituie bisericile confiscate de comunisti”, titreaza într-un comentariu vineri portalul american National Catholic Register /ncregister.com/, notând ca, potrivit unor congresmeni americani, „a venit timpul sa se schimbe lucrurile în bine” acolo si sa se restabileasca proprietatile furate ale Bisericii, dar guvernul României întârzie luarea unei decizii.

presa strainaUn grup de 20 de parlamentari din Statele Unite au cerut Departamentului de Stat sa încurajeze guvernul României sa restituie bunurile confiscate de la grupuri religioase minoritare sub fostul regim comunist. „Aceasta este speranta noastra, ca guvernul român va face reparatii pentru ceea ce a fost confiscat, si va face lucrurile corect”, a declarat congresmanul republican Andy Harris.

Dupa Al Doilea Razboi Mondial, a spus el, Bisericii Catolice Române /Biserica Greco-Catolica n.r./ i s-au „confiscat cladirile si obiectele de cult. A venit timpul sa se schimbe lucrurile în bine”.

Harris a scris o scrisoare, semnata de un grup bipartizan de 12 republicani si sapte democrati, cerând Departamentului de Stat al SUA „sa angajeze energic guvernul român sa puna capat unei parodii de justitie pe care a perpetuat-o nereusind sa restituie pe deplin proprietatile confiscate ilegal de la denominari religioase dupa 1945”.

România a fost în spatele Cortinei de Fier a Uniunii Sovietice dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, iar în 1948 guvernul comunist al tarii a dizolvat cu forta Biserica Catolica Româna, care este un rit al Bisericii Rasaritene în comuniune cu episcopul Romei. Ea este condusa de cardinalul Lucian Muresan, arhiepiscop de Fagaras si Alba Iulia. Când Biserica a fost dizolvata, proprietatile sale au fost predate Bisericii Ortodoxe Române.

Practica guvernului comunist de a confisca proprietatile Bisericii din România i-a afectat în primul rând pe catolicii români, dar biserici ale reformatilor maghiari, luteranilor si unitarienilor au fost de asemenea confiscate. Proprietati evreiesti au fost la rândul lor confiscate.

Aproximativ 86% dintre români sunt ortodocsi, iar 5% sunt romano-catolici. Catolicii români reprezinta doar 1% din populatia tarii.

Dupa caderea regimului comunist în 1989, guvernul român a continuat sa refuze catolicilor români dreptul de utilizare a bisericilor lor si pâna în 2004 le-a interzis chiar si dreptul de a deschide procese pentru a-si recâstiga bisericile.

Potrivit Raportului pe 2012 al Departamentului de Stat privind Libertatea Religioasa Internationala, mai multe procese din 2004 au fost amânate în instantele de judecata. Au fost de asemenea actiuni în parlamentul României de a opri procesele ce ar restitui proprietatile proprietarilor lor originali.

Departamentul de Stat a calificat în mod repetat esecul guvernului român de a transfera proprietatile înapoi la Biserica Catolica Româna drept o „problema semnificativa.”

„Lipsa de progrese în retrocedarea… bisericilor transferate de fostul guvern comunist Bisericii Ortodoxe în 1948 a ramas o problema semnificativa”, afirma el în ultimul sau raport privind libertatea religioasa internationala.

Congresul SUA a adoptat o rezolutie în 2005 prin care solicita restituirea proprietatilor religioase în România.

În scrisoare, Harris a remarcat ca „din pacate, raspunsul român a fost un model de dispret, întârziere, confuzie si obstacole”.

El noteaza de asemenea mai multe ofense aduse de guvernul român libertatii religioase ce au avut loc numai în 2013.

O atentie deosebita este acordata unei legi din 17 aprilie ce „întârzie si complica restituirea” si unei legi din 23 aprilie „care a omis în mod deliberat restituirea materialelor de arhiva” confiscate de la minoritati religioase în 1974.

„Republicanul Chris Smith a citat mii de cereri primite de Curtea Europeana a Drepturilor Omului în materie de proprietate în România”, se adauga în scrisoare.

Departamentul de Stat a publicat o scrisoare de raspuns, semnata de subsecretarul de stat Thomas Gibbons, care a declarat ca restituirea proprietatilor „este o prioritate a administratiei pe care am ridicat-o de mult cu România si cu alti parteneri europeni”.

„Sustinerea drepturilor minoritatilor religioase si etnice din România, inclusiv drepturile evreilor, maghiarilor, comunitatilor de greco-catolici si romi, este o prioritate-cheie a Ambasadei SUA la Bucuresti”, a declarat el.

Asociatia Greco-Catolicilor Români, un grup de sustinere a catolicilor români cu sediul în California, a multumit membrilor Congresului care au trimis scrisoarea la Departamentul de Stat, exprimându-si speranta ca initiativa va conduce la respectul „drepturilor fundamentale ale omului” în tara.

„Initiativa lor a trezit speranta pentru atât de multi catolici din România ce fac eforturi ca drepturile omului sa le fie respectate si sa se poata închina în mod liber si fara constrângeri în propriile lor biserici”, a declarat parintele Chris Terhes, presedinte al asociatiei si preot al Eparhiei Române St. George din Canton, Ohio.

El a cerut congresmenilor sa continue sa solicite oficialilor români „restituirea proprietatilor confiscate în timpul regimului comunist, ce ar închide un capitol trist al istoriei României si ar ajuta tara sa evolueze spre o democratie functionala”.(AS – editor: Sorin Calciu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie