Kelemen Hunor anunta intentia UDMR de a organiza referendumuri locale in sase judete in privinta regionalizarii

 

UDMR va initia organizarea referendumurilor locale în sase judete din tara pentru consultarea populatiei cu privire la regionalizare, a afirmat presedintele formatiunii, Kelemen Hunor, care s-a declarat constient de faptul ca prefectii vor ataca deciziile, însa este de parere ca „mesajul conteaza”.

Kelemen HunorPresedintele UDMR, Kelemen Hunor, prezent, vineri, la Scoala de vara a tinerilor din judetul Covasna, care se desfasoara la tabara de tineret de la Padureni, a declarat ca Uniunea va initia referendumuri locale în câteva judete pe problema reorganizarii administrative a tarii.

Kelemen a adaugat ca pozitia UDMR este „foarte ferma si clara”, respectiv ca reorganizarea administrativa nu se poate face fara ca cetatenii sa fie întrebati ce cred, întrucât „viata lor va fi afectata în bine sau în rau în urma regionalizarii”.

„De aceea vom initia aceste referendumuri locale în Harghita, Covasna si Mures, precum si în zona de Nord-Vest, în Bihor, Salaj si Satu Mare. Sunt convins, asa cum s-a întâmplat acum doi ani în Constanta, ca vor fi si alte judete unde astfel de initiative vor aparea, fiindca pozitia noastra este foarte ferma si foarte clara: nu poti sa treci la o astfel de reforma fara sa întrebi fiecare om”, a spus presedintele UDMR.

Astfel, UDMR va începe, peste câteva zile, o actiune de strângere de semnaturi pentru a initia hotarâri în consiliile locale în privinta organizarii referendumurilor.

„Dupa ce vom aduna semnaturile necesare, consiliile locale vor adopta hotarâri, conform legii, iar pe urma vom încerca organizarea referendumurilor propriu-zise. Suntem constienti ca prefectii vor avea mandat sa atace aceste hotârari, dar eu cred ca mesajul este important: în toata lumea institutia referendumului este binecunoscuta, inclusiv în România a fost aplicata de câteva ori, de ce nu am face-o si noi?”, a spus liderul UDMR.

Potrivit lui Kelemen, cu ocazia referendumurilor locale cetatenii vor fi întrebati în primul rând daca sunt de acord cu înfiintarea regiunilor administrative si în al doilea rând daca acest lucru se va întâmpla, în ce regiune cred ei ca ar trebui sa fie localitatea lor.

Kelemen a estimat ca hotarârile de consilii locale în privinta organizarii referendumurilor vor fi adoptate în lunile octombrie si noiembrie.

Potrivit legislatiei, cetatenii pot propune consiliului local, spre dezbatere si adoptare, proiecte de hotarâri. Promovarea unui proiect de hotarâre poate fi initiata de unul sau de mai multi cetateni cu drept de vot, daca acesta este sustinut prin semnaturi de cel putin cinci la suta din populatia cu drept de vot a unitatii administrativ-teritoriale respective. Andreea Tobias, Kiss Edit, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie