Judecatorul Cristi Danilet: Mediatorii pot ajuta la actul de justitie

 

In cadrul mesei rotunde, organizata la Muzeul Gazelor din Medias cu tema „Efectele modificarilor legislative in materia medierii, de la 1 august 2013. Reducerea cu 50% a taxelor de timbru pentru conflictele solutionate prin mediere, judecatorul Cristi Danilet a vorbit in interventia sa telefonica, despre mediere ca alternativa la actul de justitie.

Cristi DaniletIn contextul in care anul trecut, in instantele din Romania au fost deschise pe rol 3,3 milioane de dosare, iar dintre acestea, aproximativ 2,8 milioane au fost dosare civile, reiese ca o treime din populatia Romaniei are deschis un proces.” a precizat Judecatorul Cristi Danilet, membru CSM, in interventia sa la evenimentul de la Medias.

Este lesne de inteles faptul ca judecatorii sunt suprasolicitati, datorita numarului mare de dosare pe care trebuie sa le solutioneze. Din aceasta cauza, dosarele sunt solutionare rapid sau cu erori judiciare. Pentru a impiedica acest lucru, medierea vine ca o gura de aer proaspat, deoarece ar putea degreva instantele de un procent semnificativ de dosare „de zi cu zi”, cum ar fi conflictele de munca, sau conflictele familiale, care mananca efectiv din timpul judecatorilor.” a mentionat Cristi Danilet.

Indirect, mediatorii pot ajuta la actul de justitie, deoarece judecatorii vor putea lucra mai bine la „dosarele grele”.

S-au luat in considerare doua modalitati de a reduce numarul dosarelor din instanta.

Prima modalitate ar fi fost majorarea taxelor de timbru, dar acest lucru ar fi fost perceput ca o obstructionare a accesului la justitie.

A doua modalitate, ar fi medierea, care pe langa faptul ca solutioneaza conflictele inainte ca acestea sa ajunga litigii (in instanta), mai are avantajul ca are costuri reduse, in comparatie cu un proces, si se desfasoara intr-o perioada mult mai scurta de timp.

Cristi Danilet a mai afirmat ca:” Magistratii trebuie sa se implice activ si sa recunoasca puterea medierii. Cu alte cuvinte, magistratii trebuie sa „forteze” partile sa ajunga la mediator, cel putin pentru informare, deoarece mediatorul poate explica pe cazul sau, care sunt beneficiile medierii, si cum isi poate solutiona problema.”

La intrebarea „Ce inseamna un mediator bun?”, judecatorul Cristi Danilet a afirmat ca din punctul sau de vedere, acesta nu trebuie sa aiba studii juridice ci doar cunostinte juridice si mai degraba sa fie specializat in tehnici de comunicare si psihologie, deoarece studiile juridice ar putea mai degraba sa incurce procesul de mediere. Expunand datele in mod juridic, mediatorul se transforma in avocat si tocmai acest lucru nu trebuie sa se intample.

Referitor la conflictul dintre premier si presedintele Romaniei, judecatorul Cristi Danilet, a spus ca desi exista o practica a medierii conflictelor politice, care se aplica deja in strainatate, in Romania nu crede ca s-ar putea rezolva acest conflict politic prin mediere.

Pe fondul culturii, popoarele latine sunt conflictuale si apeleaza foarte des la instanta, iar singura modalitate de a schimba perceptia despre conflict, a fost obligativitatea informarii despre avantajele medierii.

Mentalitatile se vor schimba in timp, iar atuurile medierii vor iesi la iveala, deoarece nimic nu se intampla peste noapte.” a spus judecatorul Cristi Danilet.

Oamenii vor intelege ca judecatorul nu va reusi niciodata sa patrunda in interiorul familiei (care are un conflict), asa cum o face mediatorul, intrucat mediatorul este psihologul conflictului iminent, iar judecatorul este chirurgul conflictului evident„,  a precizat mediatorul Calin Oancea, prezent la discutiile mesei rotunde.

La intrebarea de ce institutiile publice nu au buget pentru angajarea unui mediator, care le-ar putea solutiona diversele conflicte, judecatorul Cristi Danilet a opinat ca probabil respectivele institutii nici macar nu se gandesc serios la mediere.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie