Contrar asteptarilor, bancile mici aduc castiguri mai mari pentru investitorii de la bursa

 

Bancile listate la BVB consemneaza in corpore cresteri fata de cotatia de la sfârsitul anului trecut, însa piata demonstreaza înca o data ca tranzactionarea este emotionala.

bursa1Sistemul bancar din tara noastra a continuat si în ultimele luni sa se ajusteze la consecintele crizei financiare, iar acum se pregateste de înfruntarea efectelor ce rezulta din posibila stopare a expansionismului monetare din Statele Unite ale Americii (SUA), dupa cum indica si analiza realizata de Andrei Radulescu, senior investment analyst la SSIF Broker. „De asemenea, au persistat evolutiile divergente, determinate de o serie de factori, cum ar fi procesul de dezintermediere, fluctuatiile pietei valutare si asteptarile cu privire la deciziile viitoare de politica monetara pe plan intern“, arata Andrei Radulescu.

Recent, au fost publicate si rezultatele financiare aferente trimestrului al doilea de unele dintre companiile listate la bursa. „Banca Transilvania a avut un câstig net mai mare, însa dinamica atât pe trimestrul al doilea, cât si pe primul semestru a fost mai buna în cazul Bancii Române de Dezvoltare“, explica Daniela Ropota, analist la Intercapital Invest.

Profitul net înregistrat de Banca Transilvania în primul semestru al anului s-a ridicat la 180,2 milioane lei, aferent unui profit brut de 209,4 milioane lei, în usoara crestere fata de anul trecut. Veniturile operationale s-au situat 733,5 milioane lei, iar costul riscului de credit a fost de 141 milioane lei. Numarul de clienti activi este de aproximativ 1,68 milioane lei, iar activele bilantiere au urcat cu 2%, pâna la 30,12 miliarde lei.

De la începutul anului si pâna pe 7 august, cotatia Bancii Transilvania (TLV) a urcat cu 7,5%, pâna la 1,365 lei pe actiune, pret ajustat si cu cele cinci milioane de actiuni distribuite gratuit catre salariati. De altfel, imediat dupa publicarea rezultatelor financiare din prima jumatate a anului, valoarea unui titlu TLV a urcat cu 4,76%, semn ca investitorii apreciaza evolutia bancii transilvanene. Însa nu se poate spune acelasi lucru si despre Banca Româna de Dezvoltare (BRD), care a avut rezultate mai bune comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, însa a urcat doar cu 0,64% dupa publicarea cifrelor. De altfel, la nivelul întegului an titlurile BRD consemneaza o apreciere de 3,8%, jumatate fata de cea a TLV.

Banca mare, apreciere mica

Mai mult decât atât, evolutia cotatiei BRD din ultimele patru luni este negativa, dupa cum se poate observa în grafi­cul de mai sus, iar rezultatele financiare nu i-au ajutat prea mult. Profitul net al BRD din primul semestru s-a ridicat la 62 milioane lei, în crestere cu 58%, iar venitul net bancar s-a situat la 1,36 miliarde lei, în scadere cu 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Banca a reusit sa îsi îmbunatateasca si costurile operationale, cheltuieli în scadere cu 8,9%, iar raportul cost/venituri a ajuns la 45%, mai bun cu 1,9 puncte procentuale fata de cel de anul trecut. De asemenea, costul net al riscului a înregistrat o scadere de 7,8%, la un sold al creditelor acordate mai mic cu 1% fata de sfârsitul lui iunie 2012.

Cea mai mica apreciere din 2013 a unei banci listate la BVB îi apartine Erste Bank, a carei cotatie a urcat cu doar 2,1%. Spre deosebire de BRD însa, banca austriaca, reprezentata în România de BCR, are rezultate în scadere în primul semestru. Profitul net al Erste Group s-a situat la 301,2 milioane euro, în scadere de la 453,6 milioane euro în aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile operationale s-au ridicat la 3,48 miliarde euro, în scadere cu 4,2%, dintre care cel mai mult au adus veniturile din dobânzi nete, care au coborât, la rândul lor, de la 2,65 miliarde euro anul trecut pâna la 2,43 miliarde euro anul acesta.
Erste Group (EBS) este cea mai mare institutie bancara listata al BVB (pe sectorul piata internationala), însa investitorii locali nu pun niciun fel de presiune pe pret. Oricum, banca a reusit o majorare de capital la începutul lunii trecute, în valoare de 660 milioane euro, bani cu care urmeaza sa îsi consolideze capitalul în vederea conformarii la Basel 3.

Investitorii locali sunt însa interesati de Banca Comerciala Carpatica (BCC) care pastreaza o crestere de 40% fata de cotatia de închidere a anului trecut. Important de precizat este ca aprecierea de 40% a fost realizata la începutul anului; la data de 9 ianuarie cotatia era egala cu cea de la 7 august. Banca nici nu si-a prezentat înca rezultatele pe primul semestru, însa profitul de 30 milioane lei de anul trecut (fata de pierdere în 2011), schimbarea managerului general si zvonurile unei preluari de catre un fond de investitii au urcat rapid interesul investitorilor si cotatia BCC.

660 milioane euro este majorarea de capital prin plasament accelerat efectuata de Erste Bank în iulie, oferta fiind subscrisa integral de investitorii institutionali. Aurel Dragan, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie