Lista cu propunerile României pentru functia de judecator CEDO a fost restituita de Consiliul Europei. Au fost cerute clarificari pentru unul dintre cei trei candidati
Lista cu propunerile României pentru functia de judecator CEDO a fost restituita de catre Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, au confirmat mai multe surse pentru gândul. APCE a solicitat clarificari din partea României în legatura cu unul dintre cei trei candidati propusi. În urma cu o luna, România a transmis o lista cu trei nume: judecatoarea Iulia Motoc, profesorul Florin Streteanu si Bianca Gutan, profesor universitar la Sibiu. Nu este clar în acest moment pentru care dintre cei trei a cerut APCE clarificari.
În acest moment, România are doua optiuni pentru a „rezolva” dosarul CEDO. Prima optiune este ca în locul candidatului despre care s-au solicitat „clarificari” sa fie introdus pe lista Tudor Pantîru, candidatul selectat pentru lista suplimentara. O a doua solutie ar fi declansarea de la zero a procedurilor de selectie pentru ca una din criticile APCE ar putea fi si faptul ca baza de selectie a celor 3 candidati a fost una extrem de redusa.
Pâna la finalul anului România trebuie sa aiba un nou judecator la CEDO. Mandatul actualului judecator, Corneliu Bîrsan, expira în acest acest. În perioada 12-14 iunie comisia guvernamentala condusa de ministrul Justitiei a audiat cei sapte candidati înscrisi la concursul de selectie pentru postul de judecator CEDO. Dintre cei sapte candidati, înainte de audieri, doi s-au retras. Astfel, Codrin Miron si Paul Vasilescu au decis sa nu mai participe la interviu. Cei cinci candidati care au ramas în concurs au fost audiati în sedinta secreta de catre comisie.
Din comisia guvernamentala au facut parte: ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrul de Externe, Titus Corlatean, avocatul poporului, Atanasie Crisu, agentul CEDO, Catrinel Brumaru, vicepresedintele CSM, Adrian Bordea, judecatorul ICCJ, Cristina Tarcea, prodecandul Facultatii de Drept, Simina Tanasescu, prorectorul Universitatii Babes Bolyai, Radu Catana si Madalina Manolache din partea MJ.
În urma interviului, cel mai bine s-a clasat profesorul universitar Florin Streteanu. Pe locul doi a fost s-a clasat Bianca Gutan, profesor universitar la Sibiu. Iulia Motoc, care era creditata cu cele mai mari sanse sa ocupe locul de judecator CEDO, a primit sase din cele noua voturi ale comisiei, au transmis surse guvernamentale pentru gândul. Pe lista de rezerva a fost selectat si Tudor Pantâru despre care unele surse din comisie spun ca are cele mai bune calificari pentru postul de judecator CEDO, dar ca la interviu nu a avut ce mai buna prestatie.
Guvernul a adoptat miercuri, 19 iunie, lista cu cele trei nume. Acesta lista a fost transmisa Parlamentului, unde comisiile juridice si ale drepturilor omului din Senat si Camera Deputatilor au emis un aviz negativ pentru Iulia Motoc. Iulia Motoc a primit doar 12 din cele 30 de voturi ale parlamentarilor. Avizul dat de parlamentari a fost unul consultativ si a fost ignorat de guvern care a decis sa transmita lista catrea Consiliul Europei.
Cine sunt cei trei candidati ai României pentru CEDO
Florin Streteanu este profesor universitar la Facultatea de Drept a Universitatii Babes Bolyai din Cluj. Este doctor în drept penal si a studiat dreptul comparat la Strasbourg la Facultatea Internationala de Drept Comparat. Streteanu a fost si profesor asociat la Facultatea Internationala de Drept Comparat din Strasbourg în 2002. Potrivit CV-ului este si formator în cadrul Institutului National de Magistratura. A publicat patru carti de specialitate si 31 de articole si studii. Este membru al Societatii de Legislatie Comparata (Paris).
Bianca Gutan este profesor universitar la Facultatea de Drept ”Simion Barnutiu” din Sibiu unde preda drept constitutional si institutii politice, protectia drepturilor omului si drept international public. Detine un titlu de doctor în drept constitusional la Universitatea Bucuresti si un master master în drept international la University of Nottingham din Marea Britanie.
S-a specializat la Nordborg, Copenhaga – Danemarca (1999); Central European University, Budapesta (1999-2007); Universitatea din Rennes I, Franta (2000); Institutul Elvetian de Drept Comparat, Lausanne, Elvetia (2001, 2006); Institutul International pentru Drepturile Omului, Strasbourg, Franta (2003); Academia de Drept European, Florenta (2004), Max Planck Institut for Public International law and Comparative Law (2012).
Iulia Motoc este judecator la CCR desemnat din partea Senatului la propunerea PDL. Motoc este profesor universitar la Universitatea Bucuresti si a fost aleasa vicepresedinte al Comitetul Drepturilor Omului, Geneva pentru o perioada de doi ani.
A fost membru al Subcomisiei pentru Promovarea si Protectia Drepturilor Omului (2000- 2007) si presedinte (2000-2001), raportor special ONU pentru Republica Democratica Congo (2001-2004), reprezentant al României în Comitetul Consultativ pentru Protectia Minoritatilor Nationale (1998-2004, 2008-2012) si la Agentia Pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (2010-2012).
Iulia Motoc a fost profesor invitat la Universitatile din Miami (2001-2003), NYU University ( 2003-2004), Academia pentru Drepturile Omului, Institutul European, Florenta( 2007), Masterul European pentru Drepturilor Omului, Venetia (2008), Universitatea din Gent (2009).
Iulia Motoc si-a început cariera ca procuror stagiar la Giurgiu în 1989, iar dupa numai un an a promovat de la Giurgiu la Bucuresti unde a devenit judecator la Judecatoria Sector 1.
Cum se numeste un judecator la CEDO
Lista României va ajunge din nou la Comisia Juridica a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. Aceasta comisie va analiza propunerile si va decide judecatorul CEDO al României. Din comisia juridica a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei fac parte, din partea României, deputatul PSD Florin Iordache si senatorul PNL Tudor Chiuariu. În cele din urma, judecatorul CEDO este votat de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, un organism politic.
Cele trei nume vor fi analizate si de o comisie de specialisti în practica CEDO. Aceasta comisie emite un aviz consultativ. La solicitarea gândul, Andrew Drzemczewski, presedintele Comisiei Juridice a Adunarii Parlamentare a CE, a descris, în linii mari, care este portretul-robot al candidatului pentru functia de judecator CEDO. Într-un document sintetic întocmit de Andrew Drzemczewski, se precizeaza ca cel mai important rol în nominalizarea judecatorilor CEDO îl au statele membre care trebuie sa aleaga candidatii potriviti.
Astfel, în opinia reprezentului Comisiei Juridice, candidatii propusi de statele membre – în cazul nostru, România – trebuie sa aiba cele mai bune calificari si un prestigiu imaculat în tara de origine. Potrivit profilului, candidatii trebuie sa fie „juristi de cel mai înalt calibru”, cu un profil moral superior.
Recomandarea expertilor europeni este ca acesti candidati sa aiba între 40 si 60 de ani, sa fie recunoscuti în tara de origine drept „juristi reputati si trebuie sa aiba o cariera încununata de succese”. „Judecatorii CEDO trebuie sa îndeplineasca cele mai înalte standarde de moralitate si sa fie juristi eminenti”, se precizeaza în documentul citat. Biro Attila, gandul.info
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!