Guillermo Tolosa (FMI), afirma ca noul acord cu Romania nu vizeaza cresteri de taxe pentru intreaga populatie
Noul program al României cu Fondul Monetar International nu are în vedere cresterea taxelor pentru întreaga populatie a tarii, în conditiile în care singurele modificari din sistemul de taxare sunt cresterea accizelor pentru unele produse de lux si plata contributiilor sociale pentru veniturile rezultate din chirii, a declarat miercuri, într-un interviu pentru AGERPRES, Guillermo Tolosa, reprezentantul în România al Fondului Monetar International (FMI).
În acest context, Tolosa a mentionat ca majorarea accizelor pentru produsele de lux, ca mod de a compensa reducerea TVA la pâine, vizeaza un numar mic de persoane si este o masura corecta din punct de vedere fiscal. Totodata, contributiile sociale din veniturile rezultate din chirii vor duce la îmbunatatirea finantarii în sistemul sanitar, considera oficialul FMI.
Tolosa a adaugat ca programul de privatizare a companiilor de stat nu a suferit nicio amânare si primele oferte publice vor avea loc chiar în acest an.
AGERPRES: Credeti ca reducerea TVA la pâine este o masura buna pentru buget?
Guillermo Tolosa: Guvernul va compensa posibilele scaderi de venituri prin alte metode, precum cresterea accizelor la unele produse de lux, ceea ce este just, corect si creste corectitudinea din sistemul fiscal în general. Adica vorbim de taxe mai mari în zona de lux si taxe mai mici în ceea ce priveste pâinea.
AGERPRES: Considerati ca aceste masuri vor compensa reducerea TVA la pâine?
Guillermo Tolosa: Da, credem ca masurile privind regimul fiscal vor avea acest efect.
AGERPRES: Ce se va întâmpla daca, dupa câteva luni, descoperim ca aceasta decizie nu a fost atât de buna?
Guillermo Tolosa: Din câte am înteles, este o masura temporara, iar dupa câteva luni se va face o analiza a efectelor. Si, daca efectele nu vor fi cele asteptate de Guvern, respectiv reducerea pretului pâinii si a evaziunii fiscale, Guvernul va renunta la aceasta masura. Masura va fi mentinuta daca lucrurile merg bine si daca se obtin efectele asteptate.
Vreau sa clarific anumite aspecte. Au existat discutii si articole potrivit carora noul program cu FMI prevede cresteri de taxe si vreau sa fiu foarte clar în ceea ce priveste masurile de compensare pentru pâine. Este vorba de unele produse de lux precum iahturi, de exemplu. Dar acest program nu are ca scop cresterea vasta de taxe, care sa vizeze întreaga populatie. Aceste modificari pentru unele produse specifice de lux se refera la un numar foarte mic de persoane. De asemenea, ar putea fi o schimbare a contributiilor sociale din veniturile din chirii, pentru a creste baza si a îmbunatati finantarea sistemului de sanatate. Pentru a clarifica, Guvernul nu are de gând sa creasca taxele pentru întreaga populatie.
AGERPRES: Unele institutii de presa au relatat, citând un draft al scrisorii de intentie, ca vor fi si alte schimbari în sistemul de taxare…Cum comentati?
Guillermo Tolosa: Noi nu am distribuit niciun document formal si toate acestea sunt speculatii la care nu vom reactiona. Putem spune însa faptul real, respectiv ca acest program nu urmareste cresterea de taxe pentru populatia României ca un întreg. Singurele modificari asteptate sunt cele doua pe care tocmai le-am mentionat.
AGERPRES: Cum vedeti cresterea preturilor la energie în aceasta perioada în care consumul este din ce în ce mai mic?
Guillermo Tolosa: Noul program nu prevede nicio schimbare în ceea ce priveste planurile Guvernului privind preturile la energie. Guvernul s-a angajat în programul anterior sa urmeze un calendar de liberalizare a preturilor la energie. Prevederile Uniunii Europene vizeaza convergenta preturilor liberalizate pe întregul teritoriu al Uniunii Europene. România este parte a UE, deci este vorba de un angajament facut în trecut. Deci nu este nimic nou în acest program legat de acest aspect.
AGERPRES: În legatura cu privatizarea companiilor de stat, a fost amânat acest proces pentru anul viitor?
Guillermo Tolosa: Nu a fost facuta nicio amânare, deci ne asteptam ca ofertele publice sa continue conform planului. În unele din cazuri acest lucru se va întâmpla în 2013, vedem ca procesul este foarte avansat, iar în alte cazuri se va întâmpla în 2014, pentru ca procesul este în stadii incipiente si mai sunt lucruri de facut. Nu se va întâmpla nimic în aceasta vara, în aceasta luna, dar în doua cazuri se va întâmpla în 2013, deci nu exista nicio întârziere la programul agreat, totul este conform planurilor.
AGERPRES: Credeti ca este bine sa continue procesul de privatizari în aceasta toamna? Conditiile din piata sunt favorabile pentru privatizari?
Guillermo Tolosa: Da, credem ca în toamna vor fi oportunitati pe piata, piata se va normaliza, au fost unele turbulente în pietele emergente în perioada mai-iunie, dar situatia acum se normalizeaza, asa ca în toamna vor fi conditii bune pentru ca acest proces de vânzare sa continue. Acum nu putem previziona cu exactitate ce se va întâmpla la toamna, dar, asa cum vedem acum lucrurile, Guvernul trebuie sa continue sa maturizeze aceste oferte publice.(AS – autor: Florentina Cioaca, editor: Andreea Marinescu), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!