Preturile mici practicate de angrosisti, ii determina pe producatorii de cereale sa-si vanda marfa importatorilor din Orientul Mijlociu

 

Nemultumiti de preturile practicate de angrosisti, agricultorii din tara noastra ar putea vinde productia de cereale direct companiilor din Orientul Mijlociu, potrivit presedintelui Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurentiu Baciu. Producatorii de cereale s-au plâns în repetate rânduri de preturile mici pe care marii traderi din tara noastra le practica. LAPAR a cerut autoritatilor sa intervina în piata de profil pentru a ajuta fermierii care sunt afectati de preturile oferite de marii traderi. Mai mult, oficialii LAPAR sus¬tin ca preturile practicate de marii proprietari de silozuri acopera doar 70- 80% din costurile de productie ale fermierilor.

grauRaspunsul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Regionale (MADR) a confirmat însa declaratiile anterioare ale oficialilor. Astfel, statul român nu are cum sa intervina în contextul unei piete libere pentru a manevra pretul cerealelor într-un mod care ar aduce mai multa profitabilitate producatorilor. Adresa oficiala a MADR recomanda producatorilor sa încerce sa evite pierderile din cauza pretului prin colaborarea cu Organizatia Interprofesionala Cereale si Produse derivate din Româ¬nia (OIPA), singura care ar putea ajuta reglementarea pietei. În acest context, producatorii agricoli au început sa se orienteze spre pietele externe, care ofera preturi corelate cu realitatile de pe bursele de cereale din lume. Astfel, potrivit lui Laurentiu Baciu, producatorii ar putea semna contracte cu câteva companii din Orientul Mijlociu, pentru vânzari directe catre acestia. „În septembrie vom începe discutiile cu câtiva importatori din Orientul Mijlociu interesati sa cumpere cereale direct din România, fara intermediari”, ne-a spus domnia sa. Tarile din aceasta regiune fac parte dintre cei mai mari importatori de cereale din lume. Potrivit Index Mundi, Egiptul, Turcia, Irak, Yemen, Arabia Saudita vor fi în primii douazeci importatori de grâu în 2013.

Egiptul a contractat deja de doua ori grâne din Ucraina, Rusia si România în aceasta vara, cumulând aproximativ 500.000 de tone de pe aceste piete.

De regula, Egiptul cumpara în medie 10 milioane de tone de grâu pe an de pe pietele externe, fiind cel mai mare importator mondial de cereale. Aproximativ jumatate din volumul de grâu este distribuit în cadrul programului privind pâinea subventionata pentru populatie. Alexandra Oanca, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie