Oltchim a anuntat reducerea pierderilor cu 22% fata de aceeasi perioada a anului trecut
Combinatul chimic Oltchim (OLT) a avut în primul semestru pierderi de 147,4 milioane lei, mai mici cu 22% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit raportului transmis Bursei de Valori Bucuresti.
Cu toate acestea, ieri, aproximativ 150 de salariati ai combinatului au protestat, fiind nemultumiti ca nu si-au primit salariile pe lunile iunie si iulie, în conditiile în care societatea se afla în insolventa, de la începutul anului. 17 persoane au amenintat ca vor recurge la greva foamei, potrivit surselor de presa.
Saptamâna trecuta, Sindicatul Liber Oltchim (SLO) a cerut înlocuirea administratorilor judiciari de urgenta si organizarea unei comisii guvernamentale care sa analizeze situatia companiei.
Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim, ne-a declarat ca nu întelege atitudinea sindicalistilor. „Probabil, sindicalistii au o agenda proprie care nu are legatura cu salvarea companiei”. Domnia sa a adaugat: „Pe lânga reducerea cheltuielilor, în primul semestru, pot sa va spun ca suntem în discutii pentru semnarea unor contracte de 25 de milioane de euro, în perioada urmatoare”.
SLO sustine ca administratorii judiciari ai companiei s-au dovedit incapabili de a implementa solutiile de redresare a companiei si au reusit sa grabeasca falimentarea combinatului aflat în insolventa de la începutul anului.
Potrivit raportului Oltchim la semestru, pierderile au scazut, în conditiile în care gradul de utilizare a capacitatilor de productie a fost de doar 18%, la jumatate fata de prima jumatate a anului 2012, din cauza lipsei capitalului de lucru.
Totodata, urmare a intrarii societatii în procedura insolventei, datoriile au fost reasezare, astfel ca datoriile înregistrate la 30 ianuarie 2013 (data intrarii în insolventa) regasite în sold la 30 iunie 2013 au fost incluse în datoriile pe termen lung.
Sumele totale datorate au crescut la 3,62 miliarde lei (dintre care 3,4 miliarde lei pe termen lung), de la 3,45 miliarde lei la finele anului 2012.
Datoriile pe termen scurt au scazut la 218 milioane de lei, la 30 iunie, fata de 3,27 miliarde lei, la 31 decembrie 2012.
Reprezentantii companiei precizeaza aceste datorii vor fi platite în conformitate cu planul de reorganizare.
Oltchim a înregistrat venituri de 239,1 milioane lei, în scadere cu 55,22% fata de primul semestru al anului precedent, si cheltuieli de 386,6 milioane lei, la 30 iunie 2012, mai mici cu 46,47% fata de perioada similara din 2012.
Cifra de afaceri realizata în semes¬trul I 2013 este de 210,5 milioane de lei, exportul reprezentând 60%.
Cele mai mari ponderi în totalul vânzarilor le-au avut produsele de petrochimie (116,7 milioane lei) si clorosodice (54,6 milioane lei).
Potrivit raportului combinatului, principala problema a Oltchim o constituie lipsa capitalului de lucru, care conduce la o functionare redusa a instalatiilor tehnologice, cu implicatii în înregistrarea de pierderi si o lipsa de licihiditati pentru plata la scadenta a datoriilor.
Saptamâna trecuta, Gheorghe Piperea ne-a spus ca sapte investitori sunt interesati de privatizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea, dupa ce prima tentativa a statului sa gaseasca un cumparator pentru combinatul vâlcea a esuat în toamna anului trecut.
„Printre investitori se numara doua fonduri de investitii americane, un fond de investitii din Hong Kong, o companie din Rusia, consortiul PCC – „Fortissimo Capital” precum si consortiul organizat de grupul SCR controlat de Stefan Vuza”, potrivit administratorului judiciar.
Principalii actionari ai Oltchim sunt Ministerul Economiei, cu o detinere de 54,8% din actiuni si PCC, cu o detinere de circa 33% din titluri. Adina Ardeleanu, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!