Deciziile instantelor privind incompatibilitatea reclamata de ANI in privinta mai multor primari si consilieri locali, asteptate de Guvern

 

Premierul Victor Ponta a declarat ca asteapta deciziile instantelor privind incompatibilitatea reclamata de ANI în privinta mai multor primari si consilieri locali, pentru ca apoi Guvernul sa se consulte cu ANI si cu Parlamentul pentru a gasi o solutie la aceasta situatie.

Agentia Nationala pentru IntegritateVictor Ponta a afirmat marti seara, la RTV , ca Ministerul Justitiei a dat aviz negativ la un proiect de lege care scotea din regimul incompatiblitatii calitatea primarilor de membri în consiliile de administratie ale unor regii si servicii deconcentrate, pentru ca nu ar fi rezolvat situatia actuala.

Premierul a subliniat ca primarii au dat în judecata ANI, iar Guvernul asteapta deciziile instantelor, care la primul apel sunt contradictorii.

„Decizii irevocabile nu exista, exista câteva decizii în prima instanta care sunt contradictorii, unii au câstigat, altii au pierdut.Vreau sa vedem ce se întâmpla pe final si dupa aceea ne punem cu totii la masa, si cu Ministerul Justitiei, si cu ANI, si cu toti ceilalti, cu Parlamentul, sa vedem care e solutia” , a spus premierul.

Ponta a declarat ca i-a explicat si primarului municipiului Constanta, Radu Mazare, aceste lucruri si acesta le-a înteles, iar zvonurile privind proteste ale membrilor PSD la Bucuresti în acest context sunt doar o „prostie din presa domului Basescu”.

Presedintele ANI, Horia Georgescu, declara ca numarul primarilor în stare de incompatibilitate sau conflict de interese este mult mai mic decât cifrele vehiculate si a mentionat ca unul din punctele de plecare pentru aceste situatii de incompatibilitate este o sesizare a presedintelui CJ Constanta.

„Deocamdata ANI a identificat stari de incompatibilitate în legatura cu apartenenta la aceste regii autonome sau asociatii de dezvoltare intercomunitara în 50 de cazuri. Sunt alte câteva zeci de cazuri care sunt conexe acestor situatii. Cifra pe care a avansat-o doamna Gâju (prim-vicepresedinte al Asociatiei Comunelor din România – n.r.) nu este reala si nu corespunde datelor pe care le are ANI. Doamna Gâju este unul dintre primarii care au fost identificati în stare de incompatibilitate. Alesii locali spun doar o parte din problema creata. Legea este foarte clara. Alesii locali îsi pot desemna reprezentanti, ei nu pot sa spuna ca nu au stiut de aceasta prevedere legala”, a declarat Horia Georgescu, presedintele Agentiei Nationale de Integritate, la Digi24.

Mariana Gâju a sustinut ca ar fi peste 651 de primari cu probleme si ca, în acest moment, în urma cercetarilor facute de Asociatia Comunelor din România, nu este clar daca sunt peste 1.000.

Despre cifrele vehiculate Horia Georgescu a afirmat: „Eu am vorbit în termeni generali. Noi am identificat sute de cazuri de alesi locali care se afla în conflicte de interese, incompatibilitati sau cu averi nejustificate, dar era o situatie generala, nu se referea la problema identificata de reprezentantii primariilor sau ale altor entitati locale”.

„Cred ca este o exagerare. Cred ca dânsii vor sa genereze prin acest gen de abordari o schimbare legislativa care, din punctul nostru de vedere, la acest moment nu este fezabila. Primului ministru probabil i-au fost aduse la cunostinta niste date care au fost prezentate trunchiat. Noi, în acest moment, nu avem mai mult de 100 de cazuri de incompatibilitate de la începutul anului identificate în ceea ce priveste alesii locali”, a sustinut Horia Georgescu.

În urma cu o luna, Agentia Nationala de Integritate a descoperit ca 42 de alesi locali din judetele Constanta si Sibiu sunt incompatibili pentru ca au sau au avut calitatea de reprezentanti ai localitatilor în Adunariile Generale ale Actionarilor din societati comerciale de interes local, în timpul mandatelor de primari si viceprimari.

Mariana Gâju, prim-vicepresedintele Asociatiei Comunelor din tara, a sustinut ca aproximativ 1200 de primari se afla în situatie de incompatibilitate din cauza prezentei în conducerea societatilor comerciale aflate în subordinea lor, conform „Gândul”. Gâju, primar în comuna Cumpana din judetul Constanta, se afla si ea în situatie de incompatibilitate din cauza prezentei în SC RAJA Constanta, a notat sursa citata. Potrivit acesteia, 80% dintre primarii incompatibili sunt de la USL, iar 658 ar fi incompatibili din cauza prezentei în societatile de Apa si Canal. Gâju a sustinut, în declaratia pentru „Gândul” ca, în pofida avizului negativ dat de Ministerul Justitiei pentru modificarea legii 161/2003 care reglementeaza situatia incompatibililor, vicepremierul Liviu Dragnea ar fi înaintat Ministerului Justitiei o noua forma a actului normativ. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie