Aurel Pana, directorul general adjunct al APIA, a fost retinut

 

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus retinerea lui Aurel Pana, director general adjunct al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achizitia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, în sarcina caruia s-au retinut infractiunile de luare de mita si trafic de influenta.

aurel panaÎn acelasi dosar a fost retinut si Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, pentru trafic de influenta si complicitate la luare de mita.

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus retinerea pentru 24 de ore si au pus în miscare actiunea penala fata de Pana Aurel, director general adjunct al APIA, în sarcina caruia s-au retinut infractiunile de luare de mita si trafic de influenta si fata de Voinea Mugur George, director la SC Evalserv Standard SRL, în sarcina caruia s-au retinut infractiunile de trafic de influenta si complicitate la luare de mita. Cei doi inculpati urmeaza a fi prezentati cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile la Tribunalul Bucuresti”, se arata într-un comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES.

Din rezolutia de începere a urmaririi penale întocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, în perioada mai – august, învinuitul Pana a conditionat atribuirea contractelor de achizitie de ulei unei anumite societati comerciale de primirea unui comision de 10% din valoarea contractelor, precum si de externalizarea serviciilor de transport catre o anumita societate recomandata de el.

„Valoarea contractelor de achizitie publica este de aproximativ 16 milioane euro. Învinuitul Aurel Pana a pretins de la reprezentantul societatii comerciale care depusese oferte la licitatia organizata de APIA comisionul reprezentând circa 5.200.000 lei (1.200.000 euro) atât în mod direct, cât si prin intermediul învinuitului Voinea. Potrivit unei întelegeri cu Aurel Pana, pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse, învinuitul Voinea a pretins încheierea unor contracte având ca obiect servicii de transport si servicii de consultanta în valoare de circa 5.200.000 lei (valoarea comisionului pretins). Platile urmau a fi efectuate în baza unor operatiuni fictive”, preciza marti DNA.

În 29 iulie a fost semnat un contract de lucrari prin care SC Evalserv SRL, societate la care învinuitul Voinea este director, urma sa primeasca de la societatea câstigatoare a licitatiei organizate de APIA suma de 516.871 lei la care se adauga TVA 124.049,04 lei. Contractul reprezinta doar o modalitate de disimulare a foloaselor necuvenite pretinse.

Ulterior, în 7 august, pe fondul presiunilor exercitate de învinuitii Voinea si Pana, reprezentantul societatii câstigatoare a licitatiei a semnat contractul prin care externaliza serviciile de transport catre societatea recomandata de directorul adjunct APIA.

Licitatia organizata de APIA avea ca obiect atribuirea unor contracte de achizitie de ulei în cadrul programului de furnizare de ajutoare alimentare destinate categoriilor de persoane defavorizate din România, program cu finantare europeana.

În baza acestui program, APIA le plateste societatilor comerciale selectate prin licitatie valoarea ajutoarelor alimentare si cheltuielile de transport necesare derularii planului.(AS – autor: Madalina Cochinescu, editor: Mihai Simionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie