Sistem de blocare sau intrerupere a radiocomunicatiilor in penitenciare – proiect de lege

 

Ministerul Justitiei a pus, marti, în dezbatere publica un proiect de lege privind posibilitatea utilizarii sistemelor destinate blocarii ori întreruperii radiocomunicatiilor în perimetrele care servesc la executarea pedepselor privative de libertate din cadrul unitatilor din subordinea Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP).

ministerul justitiei„Se estimeaza ca pentru o unitate mare de detentie (peste 1.500 de detinuti) costul achizitionarii serviciului va fi de aproximativ 10.000 euro/luna, iar pentru una de dimensiuni reduse (500 – 750 de detinuti) de 5.000 euro/luna, în final reusindu-se punerea în functiune a acestor sisteme în aproximativ 20 -25 de penitenciare”, mentioneaza documentul citat.

MJ arata ca prin actul normativ se propune o colaborare între Ministerul Justitiei, prin ANP si ANCOM, în vederea combaterii amenintarilor la adresa ordinii si sigurantei publice aduse de catre detinuti prin folosirea neautorizata a dispozitivelor de comunicare la distanta, inclusiv a telefoanelor mobile.

„Sistemele destinate blocarii ori întreruperii radiocomunicatiilor vor fi folosite numai pentru prevenirea si detectarea utilizarii în perimetrele penitenciarelor a dispozitivelor care sunt capabile sa transmita sau sa primeasca imagini, sunete si informatii printr-un dispozitiv utilizat pentru comunicare, inclusiv telefoanele mobile. Blocarea si întreruperea radiocomunicatiilor are la baza perturbarea electromagnetica a radiocomunicatiilor. Solutia tehnica identificata pentru crearea perturbatiilor electromagnetice este integrata într-un sistem a carui functionare poate fi monitorizata de la distanta. Sistemul este compus dintr-o combinatie specifica mai multor tipuri de aparate si, dupa caz, a altor dispozitive care sunt asamblate, instalate si destinate utilizarii permanente pentru blocarea si întreruperea radiocomunicatiilor în perimetrele unitatilor din subordinea ANP”, se arata în proiectul de act normativ.

Documentul stabileste caracteristicile functionale specifice pe care un astfel de sistem este nevoie sa le îndeplineasca si precizeaza ca instalarea, punerea în functiune si utilizarea se realizeaza cu avizul ANCOM, pentru fiecare amplasament ori loc în care urmeaza a se utiliza.

Astfel, ANP va putea achizitiona servicii destinate blocarii ori întreruperii radiocomunicatiilor în perimetrele unitatilor din sistemul penitenciar si servicii de consultanta si proiectare.

„Prin acest proiect de act normativ se asigura, pentru perioada 2013-2017, si resursele financiare necesare achizitiei acestor servicii, ANCOM urmând sa suporte din bugetul propriu, o suma în cuantum de 10 milioane lei/an pentru perioada de referinta.

Suma aferenta anului 2013, se transfera ANP, integral, în termen de 30 zile de la data aprobarii cheltuielii, în intervalul 2014-2017 aceasta urmând a se acorda trimestrial, în cote egale. Dupa aceasta perioada, pentru asigurarea continuitatii activitatii de blocare si întrerupere a radiocomunicatiilor în perimetrele unitatilor din subordine, ANP va efectua demersurile necesare continuarii finantarii achizitiei acestor servicii. (…) Suma de 10 milioane anual constituie venituri proprii, în completarea celor prevazute în Legea nr.48/2012 privind finantarea activitatii ANP si a unitatilor subordonate si se utilizeaza exclusiv pentru acoperirea costurilor ocazionate de achizitionarea serviciilor mentionate”, mentioneaza MJ.

În document se arata, tinându-se seama din estimari, ca suma varsata de ANCOM nu poate acoperi întregul sistem penitenciar si se prevede ca ANP sa stabileasca, în mod prioritar, unitatile în care va functiona sistemul, dupa evaluarea vulnerabilitatilor pe linia sigurantei detinerii, tinându-se cont de numarul de dispozitive de comunicare la distanta descoperite, amplasarea geografica si arhitectura unitatii de penitenciare, categoria si numarul persoanelor private de libertate detinute, de regula, cele din regimul de maxima siguranta si închis si implementarea sistemelor integrate de paza, supraveghere video si control acces.

În expunerea de motive, initiatorul subliniaza ca, desi persoanelor aflate în stare privativa de libertate nu le este permisa detinerea si utilizarea dispozitivelor de comunicare la distanta, introducerea acestora în penitenciare s-a perfectionat în timp, interesul detinutilor fiind determinat de posibilitatea coordonarii gruparilor de criminalitate organizata sub forma continuarii activitatii infractionale, posibilitatea influentarii proceselor aflate pe rolul instantelor, posibilitatea coordonarii unor actiuni împotriva administratiei penitenciare si asigurarea posibilitatii impunerii ca lideri informali în rândul detinutilor.

Pentru exemplificare, în document, se prezinta si numarul dispozitivelor GSM descoperite în sistemul administratiei penitenciare din România: în 2008 – 10.778, 2009- 9.938, 2010- 9.459, 2011- 9.967, 2012-10.505, semestrul 1 din 2013- 5.602.

„Masurile dispuse la nivelul unitatilor subordonate ANP, desi sunt consistente, nu sunt în masura sa limiteze, la o scara larga, utilizarea dispozitivelor de comunicare la distanta în perimetrele ANP. Dezvoltarea noilor tehnologii de comunicare, precum si cresterea performantelor echipamentelor utilizate de catre retelele de comunicatii mobile, concomitent cu reducerea dimensiunilor terminalelor utilizate, fac din ce în ce mai prezent si riscul savârsirii infractiunilor prin intermediul conexiunilor internet ceea ce înseamna ca pot avea si caracter transfrontalier”, mai spune MJ.

Solutia prezentata – cea mai viabila, economica si acoperitoare din punct de vedere al numarului de unitati care va beneficia de masurile preconizate – a fost identificata în urma unei analize a proiectelor tehnice furnizate de 11 operatori economici.

Conform proiectului de act normativ, ANCOM poate dispune suspendarea ori modificarea conditiilor tehnice de utilizare a sistemelor destinate blocarii si întreruperii radiocomunicatiilor în unitatile subordonate ANP, în cazul în care acestea produc interferente prejudiciabile serviciilor furnizate de titularii drepturilor de utilizare a frecventelor radio.(AS-autor:Madalina Cochinescu, editor: Cristina Tatu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie