Inculpatii din dosarul tablourilor din Olanda sustin ca acestea nu au fost arse

 

Avocatii inculpatilor din dosarul privind furtul tablourilor din Olanda sustin ca acestia si-au schimbat declaratiile, iar toate cele sapte tablouri sunt întregi, nefiind deteriorate.

Tablouri furate din OlandaAvocatul Catalin Dancu a declarat marti ca toata lumea va avea „o mare surpriza” în privinta tablourilor si spera ca la acest termen inculpatii sa indentifice locul unde se afla acestea.

Judecatoria Sectorului 3 a amânat pentru 10 septembrie dosarul privind furtul tablourilor din Olanda.

Judecatorul le-a pus în vedere inculpatilor ca pâna la acest termen îsi pot recunoaste faptele, ceea ce ar însemna o procedura simplificata si o reducere a pedepselor.

„Gânditi-va bine!”, le-a spus judecatorul inculpatilor.

„Noi am facut tot ce ne sta în puterea noastra pentru a-i convinge, asteptam chiar astazi aceasta surpriza ca în cursul declaratiilor lor sa dea detalii judecatorului despre existenta si locul unde pot fi gasite aceste tablouri”, a declarat marti avocata Maria Vasii.

Ea a spus în sedinta de judecata ca la dosar nu a fost depusa nicio documentatie din partea muzeului care nu si-a trimis reprezentantii în tara noastra si a adaugat ca inculpatii doresc sa îsi recunoasca faptele.

„Nu numai clientul meu, clientii nostri asteapta cadrul procesual corect pentru a face toate demersurile, în sensul de a preda aceste tablouri catre autoritatile olandeze. Clientii nostri ne-au informat ca nu au fost arse, documentatia pe care o avem ne face sa-i credem, pentru ca nu exista dovezi în sensul sustinerii credibile a ipotezei arderii”, a spus Maria Vasii.

Ea a afirmat ca Olga Dogaru a revenit asupra declaratiei potrivit careia tablourile au fost arse si ca ar fi precizat acest lucru marti daca ar fi avut posibilitatea sa prezinte dovezile în instanta.

„Se spune ca s-a facut o expertizare si s-a socotit numarul tablourilor posibil arse, între alte elemente si în functie de numarul de cuie. Ori, singurul tablou care avea cuisoare în prindere era o pictura realizata în anii ‘2000, prin urmare cuiele nu puteau fi din cupru si nu puteau fi productie Secolul XIX sau XX”, a precizat avocata.

Pe data de 16 iulie, Judecatoria Sectorului 3 a constatat legalitatea masurii arestarii preventive pentru Radu Dogaru, Olga Dogaru, Eugen Darie si Mihai Alexandru Bitu.

Potrivit DIICOT, au fost trimisi în judecata Radu Dogaru, Adrian Procop (în lipsa), Darie Eugen, Bitu Alexandru Mihai, Olga Dogaru si Petre Condrat (ultimul în stare de libertate).

Valoarea prejudiciului cauzat prin activitatea infractionala a acestora este estimata la suma de 18 milioane de euro.

„Din probele administrate pe parcursul urmaririi penale exista suspiciunea rezonabila ca inculpatii Dogaru Radu si Procop Adrian, cu sprijinul inculpatului Darie Eugen, au constituit o grupare infractionala în scopul savârsirii infractiunii de furt calificat cu consecinte deosebit de grave, constând în aceea ca, la data de 15/16.10.2012, pe timp de noapte si prin efractie, au sustras sapte opere de arta (picturi în ulei si acuarele)”, precizeaza DIICOT.

Tablourile intitulate ‘Tete d´Arlequin’ de Pablo Picasso, ‘La Lisseuse en Blanc et Jaune’ de Henri Matisse, ‘Waterloo Bridge’ si ‘Charing Cross Bridge’ de Claude Monet, ‘Femme devant une fenetre ouverte dite la fiancee’ de Paul Gauguin, ‘Autoportrait’ de Meyer de Haan si ‘Woman with Eyes Closed’ de Lucian Freud erau expuse într-un muzeu din Rotterdam, Olanda.

„În sarcina inculpatului Bitu Alexandru Mihai s-a formulat acuzatia constând în aceea ca a aderat la grupul infractional si i-a sprijinit pe inculpatii Dogaru Radu, Darie Eugen si Procop Adrian, ajutându-i în încercarea de a valorifica bunurile sustrase si a intermediat comercializarea operelor de arta”, informeaza DIICOT.(A, AS – operator: Gabriela Ciuca, autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Mihai Simionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie