E posibila angajarea cu contract de munca la propriul PFA?

 

De mai bine de doi ani de zile persoanele fizice autorizate au posibilitatea sa isi angajeze salariati cu contract individual de munca. Desi reglementarile legale par foarte precise si clare, exista inca nelamuriri despre posibilitatea unei persoane de a se angaja la propria PFA.

Contract leasingPrin OUG nr. 46/2011, persoanelor fizice autorizate le-a fost permis sa isi angajeze, cu contract individual de munca, salariati.

Totusi, conform prevederilor legale, PFA are dreptul sa isi angajeze „terte persoane”, astfel ca o persoana nu poate fi angajat al propriei sale PFA.

Aceasta interpretare a fost confirmata pentru AvocatNet.ro si de Fisc, prin Biroul Central de Asistenta a Contribuabililor.

Ce obligatii are o PFA in calitate de angajator?

In calitate de angajatori, persoanele fizice autorizate au urmatoarele obligatii:

  • sa completeze vectorul fiscal cu obligatii care le revin in calitate de angajatori, respectiv impozitul pe venituri din salarii si asimilate salariilor si contributiile sociale obligatorii;
  • sa intocmeasca si sa depuna la organul fiscal competent trimestrial,  formularul 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”.

Atentie! Persoanele fizice autorizate nu pot fi considerate angajate ale unor terte persoane (alte persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale) cu care colaboreaza pentru efectuarea unei activitati economice chiar daca colaborarea este exclusiva.

O persoana fizica autorizata care are calitatea de angajator va raporta in declaratia fiscala unica, D112 urmatoarele categorii de contributii:

  • contributia individuala de asigurari sociale, 10,5%;
  • contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat, 20,8% sau, dupa caz, 25,8%, 30,8%;
  • contributia individuala de asigurari sociale de sanatate, 5,5%
  • contributia datorata de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS), 5,2%;
  • contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator la bugetul FNUASS, 0,85%;
  • contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj, 0,5%;
  • contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj, 0,5%;
  • contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat in functie de clasa de risc, intre 0,15 si 0,85%;
  • contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, 0,25%.Roxana Neagu, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie