Procurorii DNA au inceput urmarirea penala fata de 96 de profesori si elevi, pentru fraudarea examenului de bacalaureat in judetul Ialomita, in sesiunea din 2012
Procurorii DNA au început urmarirea penala fata de 96 de profesori, absolventi de liceu si parintii acestora, printre care si inspectorul scolar general al ISJ Ialomita, în legatura cu presupuse infractiuni de coruptie savârsite la examenul de bacalaureat la nivelul judetului Ialomita în cursul lunilor iunie – iulie 2012.
Potrivit unui comunicat al DNA remis luni AGERPRES, printre cei urmariti penal se numara Otilia Dumitru, inspector scolar general în cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Ialomita, având calitatea de presedinte al Comisiei judetene de bacalaureat, în sarcina careia s-au retinut infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la infractiunea de trafic de influenta în forma continuata.
Alaturi de inspectorul general, mai sunt urmariti penal Nica Balaciu, profesor de psihologie si director la Liceul Pedagogic „Matei Basarab” din Slobozia, presedinte al Centrului zonal de evaluare 100 si Catalin Gogota, profesor de geografie la Grupul Scolar Vladeni, membru în cadrul Centrului zonal de evaluare 200, în sarcina carora s-au retinut infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de influenta în forma continuata.
Procurorii îi mai cerceteaza pe Sorin Stere, Marius Curt, Cristian Manea, Elena Dulcinica Sandu si Razvan Marius Dinu, profesori evaluatori, în sarcina carora s-au retinut infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de influenta în forma continuata si pe Liviu-Radu Bâra, profesor de matematica si director adjunct la Grupul Scolar „Sfânta Ecaterina” din Urziceni, în sarcina caruia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta în forma continuata.
În aceeasi cauza s-a dispus începerea urmaririi penale si fata de alte 87 de persoane, absolventi de licee si parinti ai acestora, în sarcina carora s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta.
Potrivit anchetatorilor, exista date si indicii temeinice ca, în schimbul facilitarii acordarii unor note mai mari sau care sa asigure promovarea examenului de bacalaureat, profesorii din grupul infractional organizat au pretins si primit de la candidati sau de la parintii acestora sume cuprinse între 100 euro si 1.300 lei/disciplina de concurs.
„În cadrul grupului infractional organizat, cadrele didactice sus mentionate aveau, fiecare, atributii clar stabilite, întreaga activitate fiind condusa si coordonata de inspectorul scolar Dumitru Otilia care avea si calitatea de presedinte al Comisiei judetene de bacalaureat. Aceasta stabilea anumite semne distinctive care, prin intermediul celorlalte cadre didactice, erau transmise candidatilor la examen, pentru a fi înscrise în anumite locuri pe lucrarile scrise. Lucrarile astfel marcate de catre candidati erau identificate de Balaciu Nica si Gogota Catalin, presedinte, respectiv membru în cadrul centrelor zonale de evaluare si erau repartizate profesorilor evaluatori implicati în activitatea infractionala”, arata DNA.
Conform sursei citate, acestia din urma au utilizat trei modalitati frauduloase de corectare si de înregistrare a rezultatelor în scopul asigurarii promovarii probelor de bacalaureat, respectiv acordarea unor note supraevaluate raportat la continutul lucrarilor, completarea lucrarilor candidatilor de catre profesorii evaluatori cu rezolvarea corecta a subiectelor, integrala sau partiala si consemnarea unor note vadit mai mari în catalogul electronic si, implicit, în diplomele de bacalaureat, în raport cu notele acordate pe lucrari.
Procurorii precizeaza ca învinuitilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala.(AS – autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Mihai Simionescu), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!