Exportul industriei romanesti de pielarie si marochinarie, a depasit o jumatate de miliard de euro, in primele patru luni ale anului

 

Livrarile pentru export ale industriei românesti de pielarie si marochinarie au depasit o jumatate de miliard de euro, dupa primele patru luni din 2013 marcând o crestere de 5,23% fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor asociatiei patronale de profil ‘Sfera Factor’.

pielarie simbol‘În primele patru luni din 2013, exporturile au avansat într-un ritm fara precedent în ultimii ani, ajungând la nivelul de 517,864 milioane euro, respectiv, o crestere de 5,23%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, prefigurând astfel un ‘next season’ excelent pentru conturile producatorilor români’, a declarat presedintele ‘Sfera Factor’, Angela Vasiliu Dimitriu.

Performanta este reflectata si de faptul ca exportul net (export-import) este mai mare cu 10%, comparativ primele patru luni din anul precedent. La sfârsitul lui 2012, acelasi indicator înregistra un minus de 9%, fata de cifrele anului 2011, exporturile consemnând un declin semnificativ, aproape 90 milioane euro

‘Cu adevarat remarcabil, este faptul ca producatorii români din sector au consolidat în ultimul timp un adevarat brand de tara, produsele sub marca proprie fiind tot mai apreciate pe pietele externe’, a subliniat Angela Vasiliu Dimitriu.

În prezent, lohnul reprezinta circa 60% din totalul productiei interne de încaltaminte, confectii si accesorii din piele, iar patronatul considera ca aceasta situatie este favorabila industriei din mai multe puncte de vedere.

‘În ciuda faptului ca nu aduce profituri substantiale, lohnul a mentinut locurile de munca înalt calificate dintr-un sector cu traditie si a asigurat resursele financiare necesare cresterii competitivitatii producatorilor autohtoni. Cei care au înteles sa investeasca în tehnologie si în propriile colectii, si au profitat de sprijinul Asociatiei pentru prezenta la târgurile expozitionale internationale, au dobândit astazi recunoasterea pe piete unde fie nu am existat pâna acum, fie le-am redescoperit dupa multi ani de absenta, asa cum sunt pietele Federatiei Ruse si ale fostelor state sovietice’, a precizat presedintele patronatului ‘Sfera Factor’.

În opinia sa, cresterea puternica a exporturilor prefigurata pentru 2013 îsi afla explicatia în faptul ca antreprenorii au reusit ca, dupa o perioada în care sectorul s-a restructurat masiv, sa dezvolte unitati de productie flexibile, capabile sa urmeze tendintele externe, si chiar sa-si puna amprenta asupra creatiilor de gen, prin colectii proprii.

Pe de alta parte, a existat o conjunctura favorabila, care a readus industria locala de încaltaminte si marochinarie în atentia contractorilor internationali. Criza mondiala determinat o reconsiderare a ofertei producatorilor români în privinta comenzilor pentru serii cu volume mai mici sau exclusiviste. Prezenta articolelor manufacturate în România este reflectata de cifre cu multe zerouri contabilizate pe piata americana si canadiana sau, în premiera, în statele din Zona Golfului si Australia.

‘Cu precadere în ultimii trei ani, pe plan extern, s-a conturat o imagine complet înnoita a sectorului pielariei si marochinariei ‘Made in România’, a adaugat Angela Vasiliu Dimitriu.

În acest context favorabil producatorilor români, Asociatia Patronala ‘Sfera Factor’ vizeaza o redimensionare a obiectivelor târgului specializat ‘Next Season’, eveniment international dedicat producatorilor si comerciantilor de încaltaminte, confectii vestimentare si accesorii, programat pentru perioada 3-6 septembrie, în Bucuresti, la Hotel Caro.

‘Intentionam sa înscriem eveniment într-o campanie pe termen lung de promovare si sustinere a producatorilor autohtoni (…). Pentru acest scop avem si suportul Ministerului Economiei care a înteles si sprijinit constant piata în ultimul timp’, a afirmat Angela Vasiliu Dimitriu.

De altfel, reprezentantii Ministerului Economiei vor avea prezentari în cadrul grupurilor de lucru, pe parcusul celor patru zile ale evenimentului din toamna.

Asociatia patronala ‘Sfera Factor’, înfiintata în 2009, înglobeaza 70% din productie si peste 90% din exporturile românesti de încaltaminte, confectii si accesorii din piele. Asociatia patronala este membra a Confederatiei Europene a Producatorilor de Încaltaminte (CEC). Sectorul de încaltaminte si marochinarie însumeaza peste 45.000 de angajati. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie