Cum se face verificarea retelelor de gaze doar pe hartie

 

De mai multi ani, Distrigaz Sud a externalizat serviciile de instalare, reparatii si mentenanta a retelelor casnice de gaze. Evident, firmele-capusa, autorizate de ANRE, apartin tot oamenilor din Distrigaz Sud, fiind imposibil ca o persoana din exterior sa aiba acces pe aceasta piata închisa. Multe dintre ele sunt detinute chiar de angajati din primele esaloane ale Distrigaz, prin terti, asociati doar în acte, rude sau prieteni.

FOCÎn perioada de boom al constructiilor, toate aceste firme au înflorit, însa, odata cu prabusirea pietei imobiliare, au fost nevoite sa se reorienteze. Abuzând de reglementarile legale, care prevad controale periodice la instalatiile de gaze, toti acesti “investitori” iscusiti au început sa practice un santaj coordonat asupra clientilor captivi. Astfel, ei trec din poarta în poarta si, în loc sa se preocupe de siguranta clientilor, “vâneaza” orice mici nereguli la instalatiile din locuintele personale. Profitând de faptul ca multi dintre proprietari sunt în neregula, din nestiinta sau din nepasare, iar românul prefera mai degraba sa dea spaga decât sa remedieze o eventuala defectiune, se cade la mica întelegere. Astfel, prin acest tip de santaj “legal”, banii negri intra în buzunarul “oamenilor de la gaze”, în timp ce retelele continua sa acumuleze probleme care, în timp, pot duce la accidente cu consecinte dintre cele mai grave. PUTEREA a demarat o ancheta privind acest fenomen pornind de la mai multe sesizari ale cititorilor sai.

Apartamente verificate doar pe hârtie

Unul din cazurile cele mai flagrante este controlul instalatiilor de gaze ale blocurilor. Legea spune ca suntem obligati sa lasam reprezentantii firmelor sa ne verifice instalatia de gaze din apartament, mai precis racordul aragazului sau al centralei termice, acolo unde este cazul. Contractul între fima de prestari servicii si asociatia de proprietari este, de regula, semnat între presedintele asociatiei, mandatat de membrii ei, si administratorul firmei prestatoare.

În realitate, întelegerea este rezultatul unei negocieri mult mai prietenesti, cimentata de un comision numit popular si „para-ndarat”, caz în care, atât presedintele, cât si negociatorul firmei, se aleg cu un frumos beneficiu. Nimic rau, am zice, chiar daca profitul nu se împarte si cu statul. Problema este alta. Daca racordul principal al blocului este, cel putin teoretic, verificat „pe bune”, în cazul racordurilor personale, lucrurile stau altfel. Va prezentam un caz care poate fi multiplicat la nivelul zecilor de mii. Timp de o saptamâna, un afis îl anunta pe unul din cititorii nostri sa fie prezent în locuinta între orele 09.00 si 17.00, timp de doua zile. Ceea ce i-a fost imposibil, drept pentru care l-a apostrofat pe sarmanul presedinte de bloc: „Ce-i domnule cu orele astea?”. „Pai acesta este programul de lucru al baietilor”, a raspuns candid presedintele, de parca baietii ar fi lucrat la stat. „Dar nu va faceti sânge rau, semnati opisul asta, lasati ceva, cât va lasa inima, pentru baieti si vedeti-va de treaba!”, a venit repede si cu o solutie seful de bloc. Omul a contribuit (5 lei), a semnat, si si-a vazut de treaba. A aflat mai apoi ca a fost norocos, cei care s-au învoit de la „servici” pentru a se încadra în programul „baietilor”, au fost storsi de cel putin 10 lei, pe motiv ca racordul de la aragaz nu corespunde, sau „amendati” cu 50 de lei, în cazul în care nu puteau prezenta contractul de prestari servicii cu firma care le-a montat centrala.

Evident însa, firma nu a verificat toate apartamentele, si, pe cale de consecinta, nici nu a remediat posibilele probleme sau defectiuni. Astfel, desi firma a încheiat un contract de prestari servicii, a încasat contravaloarea acestora si a semnat „de executie”, nimeni nu poate garanta functionarea ireprosabila a instalatiei de gaze. Cum ar veni, desi am fost arsi la bani, putem sari si în aer!

O cunoscuta firma de specialitate, contactata de noi pentru a comenta acest tip de situatii, ne-a lamurit cât se poate de plastic: „Pentru aproximativ 20-25 de milioane de lei, cât costa verificarea unui bloc cu doua scari si zece etaje, nu merita sa pierzi o saptamâna pâna gasesti toate babele acasa!”. Ca sa fie clar! Rene Pârsan, puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie