Cum a reusit Adrian Sârbu sa dea peste cap intreaga piata TV

 

Pro Tv a iesit din lista canalelor cu transmisie obligatorie. O decizie luata în premiera în audiovizualul românesc de catre Adrian Sârbu a reusit, în doar câteva zile, sa dea peste cap întreaga piata TV. Concurentii se gândesc (a câta oara?) sa-i urmeze exemplul, clientii se gândesc daca merita sa dea 3-4 lei în plus la abonamentul TV, sute de firme de cablu se întreaba cum vor supravietui în noile conditii.

adrian-sarbuCe face primul patron de presa libera de douazeci si ceva de ani?  Traieste într-un turn de clestar (da interviuri o data la cinci ani si se lasa fotografiat o data la zece). Îsi ia prin surprindere telespectatorii si concurentii, deopotriva. Taie si spânzura. Si îi iese cam tot. Pentru a descrie sau macar enumera toate „trucurile“ prin care a revolutionat piata media ne-ar trebui mult mai mult spatiu editorial. Ne vom rezuma, deci, la ultima miscare – scoaterea celui mai popular post de televiziune românesc, Pro Tv, din sistemul must-carry.

Despre must-carry, pe scurt: legea audiovizualului prevede ca firmele de cablu sunt obligate sa preia gratuit 25 de canale TV românesti, în functie de audiente.

În lista acestora nu se regaseste însa un post extrem de popular, cum este Acasa (care oscileaza între locurile 4 si 7 în clasamentul numarului de telespectatori). Si asta, pentru ca, în afara de postul-fanion, Pro Tv, toate canalele detinute de Central European Media Enterprises (CME), compania pe care o conduce Adrian Sârbu – Acasa TV, Acasa Gold, Pro Cinema, Sport.ro, ProTV Interational si MTV – au fost de mult incluse într-un pachet separat, pachet pentru care distribuitorii platesc cam jumatate de euro. Atadar, desi avea optiunea de a-si include posturile cu audienta mai redusa în sistemul must-carry, unul evident avantajos pentru micii jucatori, Sârbu a preferat varianta mai riscanta a vânzarii separate catre operatorii de cablu, lasând în schimb loc în lista televiziunilor preluate obligatoriu unor nume precum TV H 2.0, National 24 plus sau Inedit TV.

Citeste articolul integral pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie