Creditarea, ajutata de BNR prin taierea dobanzii

 

Analistii asteapta dobânzi mai mici la credite, noi minime istorice la randamentele titlurilor de stat si chiar o evolutie relativ stabila a leului, în ciuda turbulentelor externe, în urma deciziei BNR

dobandaPentru a doua oara consecutiv, BNR a taiat dobânda de politica monetara, aceasta coborând la minimul istoric de 4,5%. „Perspectivele inflatiei sunt ajutate de anul agricol bun, precum si de introducerea legislatiei pentru reducerea TVA la produsele de panificatie. Consideram ca impactul direct al deciziei BNR va fi însa limitat“, spune Mihai Patrulescu, senior economist Unicredit. Mugur Isarescu crede ca în lunile urmatoare am putea avea chiar inflatie negativa, datorita scaderii TVA-ului, dar si efectului de baza (anul trecut au crescut preturile alimentelor).

Primul câstigator al deciziei de reducere a dobânzii-cheie a fost statul. La o zi dupa decizia BNR, dobânda la care s-au împrumutat Finantele de la banci a scazut cu 0,25%. Dupa cum explica economistul ING Bank, Mihai Tântaru, randamentele la titlurile de stat vor coborî spre noi minime istorice. El crede, de asemenea, ca pe final de an am putea asista la o scadere a dobânzii pe trei luni la creditele de pe piata monetara la nivelul de 3,9% sau chiar mai jos. „Probabil, în câteva luni, vom vedea si efectul asupra dobânzilor la creditele si depozitele în lei, însa efectele în economia reala se vor vedea într-o perioada mai lunga de timp“, a declarat Florentina Cozmânca, economist-sef RBS. Mihai Tântaru este la rândul sau sceptic în privinta îmbunatatirii creditarii, în ciuda ratelor de dobânda foarte mici.

„O revenire a creditarii depinde foarte mult de reluarea consumului intern. În conditiile în care perspectivele de reluare a angajarilor emise de companii s-au înrautatit, iar veniturile angajatilor din mediul privat sunt la minimum înregistrat în ultimii zece ani, cei doi indicatori – consumul intern si reluarea creditarii – au putine sanse sa se transforme  dintr-un cerc vicios într-unul virtuos“, a declarat Tântaru.

Leul se poate aprecia pe final de an

Reducerea mai pronuntata a dobânzii-cheie (analistii o vad la 4%-4,25% la sfârsitul anului) va fi favorabila evolutiei randamentelor la titlurile de stat. Acest fapt ar putea ajuta cursul de schimb, asa cum s-a întâmplat si la începutul anului. De altfel, analistii financiari sunt de parere ca anul acesta nu va fi unul de depreciere. Din contra, a doua zi dupa anuntarea taierii dobânzii BNR leul s-a apreciat, iar majoritatea analistilor (ING Bank, Unicredit, Raiffeisen Bank) vad un curs de 4,40 lei pentru un euro la sfârsitul anului.

În concluzie, o relaxare a politicii monetare ar putea ajuta evolutia leului. Pericolele vin însa din mediul extern, de la deciziile FED si cresterile economice sub asteptari ale unor tari, cum este China.

Tocmai de aceea, guvernatorul BNR a tinut sa precizeze ca, „Stiind cât este de sensibil cursul pentru agentii economici din România, nu am lasat cursul liber pentru a nu fi expus migratiei fluxurilor de capital generate de incertitudinile externe. Chiar daca multi au spus ca este neortodox“. El a precizat ca în luna iulie rezerva valutara a crescut cu un miliard de euro si pe fondul acestor cumparari de valuta. Isarescu a aratat ca rezerva BNR a ajuns acum la o dimensiune care îi permite astfel de interventii, menite sa opreasca fluctuatii prea mari ale leului.

Ne asteptam ca BNR sa scada pâna la nivelul de 4% dobânda de politica monetara în urmatoarele doua sedinte din 2013.
Ionut Dumitru, economist-sef Raiffeisen Bank

Se doreste atingerea unor rate de dobânda similare pentru creditele în lei si în euro… Iar rezervele minime obligatorii sunt la un nivel înalt.
Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a României. Gabriela Tinteanu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie