Care sunt drepturile persoanelor care lucreaza cu contracte de Drepturi de Autor sau PFA
Persoanele care lucreaza în baza unor contracte de Drepturi de Autor sau Persoanele Fizice Autorizate sunt mai putin protejate de legislatia muncii. Forma sub care se poate lua concediu medical si durata celui de odihna se negociaza cu angajatorul.
Persoanele care lucreaza cu contract de cesiune drepturi de autor (DA) sau Persoanele Fizice Autorizate (PFA) sunt protejate partial de legislatia muncii. Asta înseamna, printre altele, ca nu au stipulat numarul zilelor de concediu de odihna, iar daca vor sa beneficieze de concediu medical, trebuie sa plateasca în plus fata de contributia la sanatate.
În contextul noului acord cu FMI, Guvernul intentioneaza sa majoreze contributiile pentru drepturi de autor la nivelul celor retinute în cazul unui contract clasic. Acestea sunt taxate acum la jumatate fata de Contractele Individuale de Munca (CIM). Va prezentam o selectie a drepturilor celor care muncesc pe drepturi de autor sau PFA.
Concediu medical negociat cu angajatorul
CONCEDIU DE ODIHNA. Daca în contractul de munca e prevazut clar numarul zilelor de repaos, în contractul de drepturi de autor, rareori e mentionat. „Depinde de relatia contractuala dintre cele platitor si prestatorul de servicii. Pot exista clauze potrivit carora beneficiarul se poate dispensa de serviciile prestatorului pentru o perioada de timp sau pot exista întelegeri informale în acest sens”, ne-a declarat avocatul Larisa Somfalean.
CONCEDIU MEDICAL. La fel ca în cazul concediului de odihna, „angajatul” trebuie sa anunte ca e în imposibilitate temporara de munca, însa totul depinde de conditiile din contract. Andreea, 25 de ani, posesoarea unui contract DA, are dreptul la concediu medical doar daca necesita spitalizare. „Daca am alta afectiune ce necesita, totusi, repaos la domiciliu nu am dreptul la concediu medical, asa mi-a transmis seful departamentului de Resurse Umane”.
Pentru a fi siguri ca beneficiaza de acest drept, cei aflati în a ceasta situatie, cât si PFA-urile, trebuie sa plateasca lunar o taxa de 0,5% din venitul minim (în jur de 40 de lei), pe lânga contributia la sanatate. A fost si cazul Dianei, 30 de ani, care obtine venituri în baza unui PFA. „Când am dorit concediu pre si postnatal, a trebuit sa platesc o taxa de 36 de lei. Eu credeam ca e de ajuns CASS-ul”.
Nedescoperiti complet în caz de concediere
CONCEDIU DE MATERNITATE. Persoanele care muncesc pe drepturi de autor sau PFA pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului, în cuantum de 85% din media veniturilor pe ultimul an. Conditia e sa aiba un stagiu minim de cotizare de 12 luni.
PREAVIZ. Si în contractele de drepturi de autor poate fi prevazut un termen de „încetare a raporturilor de munca”. Angajatul trebuie sa anunte în avans daca urmeaza sa demisioneze, la fel cum prestatorul trebuie sa-i acorde un preaviz înainte de a renunta la serviciile lui.
CREDIT LA BANCA. Românii care obtin venituri doar din drepturi de autor pornesc cu un minus în încercarea de a accesa un împrumut. Acest lucru se datoreaza în primul rând faptului ca astfel de contracte se încheie pe o perioada determinata.
Marile banci iau în considerare câstigurile din drepturi de autor în proportie de 70-80% din veniturile nete, iar unele unitati plafoneaza suma pe care o pot acorda acestor categorii de clienti.
Contributii mai mici la contractele de drepturi de autor. Deocamdata Guvernul urmareste sa impuna la contractele de drepturi de autor contributii egale cu cele pentru contractele de munca. În prezent, contributiile pentru drepturi de autor sunt cu aproximativ 50% mai mici: 10,5% contributia la asigurari sociale (CAS- fondul de pensii), contributia la sanatate (CASS) în cuantum de 5,5%, ambele obligatorii, si contributia la somaj- 0,5%. Aceasta din urma este facultativa, numai în cazul în care doriti sa primiti indemnizatie de somaj. Exceptati de la plata contributiei la CASS sunt cei care, pe lânga contractul de drepturi de autor, obtin venituri si din salarii. În cazul PFA-urilor, se face distinctia între cele care desfasoara o activitate cu caracter dependent (activitatea principala) si cele cu activitate sporadica, independenta. Pentru cele cu activitate dependenta, contributiile se vor plati ca în cazul unui salariu (31-41%). Pentru PFA-ul independent, se vor plati impozit de venit de 16% si contributii sociale de 16,5%. Cristina Lica, evz.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!