Inflatie anuala a preturilor alimentare volatile (LFO) de 2,8%, estimata pentru finalul acestui an, de BNR

 

Banca Nationala a României (BNR) estimeaza pentru finalul acestui an o inflatie anuala a preturilor alimentare volatile (LFO) de 2,8%, potrivit datelor publicate pe site-ul institutiei.

bnrPentru primul trimestru al anului 2014, BNR estimeaza o inflatie LFO de 0%, iar pentru cel de-al doilea trimestru de 2,2%. În ceea ce priveste trimestrul al treilea Banca Centrala estimeaza 4,2%, iar pentru finalul T4 de 4,7%.

Prognoza dinamicii preturilor alimentare volatile are la baza ipoteza unor ani agricoli normali în 2013 si 2014.

Banca Nationala a României (BNR) a modificat în jos, la 3,1%, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la fel ca si la finele anului viitor. Anterior, BNR prognoza pentru finalul acestui an o inflatie de 3,2%. Tinta de inflatie pentru finalul anului este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

‘Probabil ca la sfârsitul lui septembrie, sa zicem chiar mai devreme, inflatia va intra în interval, intervalul de variatie în jurul tintei multianuale de 2,5% si se va mentine în acest interval pâna la sfârsitul perioadei de proiectie, în trimestrul II 2015’, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu cu ocazia prezentarii raportului asupra inflatiei.

Proiectia curenta plaseaza rata anuala a inflatiei IPC la 3,1% atât la sfârsitul anului 2013, cât si la finele anului 2014, valori revizuite în jos cu 0,1 si, respectiv, 0,2 puncte procentuale fata de cele prognozate în Raportul asupra inflatiei din luna mai.

Potrivit prezentarii guvernatorului BNR, deficitul de cerere din UE este preconizat a exercita presiuni dezinflationiste de mai mare amploare asupra ratei anuale a inflatiei IAPC, revizuita în scadere si anticipata a se situa la valori inferioare reperului de 2 la suta pentru stabilitatea preturilor atât în 2013, cât si în 2014.

Documentul mai spune ca potentialele cauze de abatere în sus a inflatiei de la traiectoria proiectata sunt volatilitatea fluxurilor de capital adresate economiilor emergente din Europa, inclusiv în contextul oscilatiilor recente ale apetitului global pentru risc, respectiv variatii ale cursului de schimb al leului fata de euro si ale perceptiei investitorilor straini fata de România si incertitudini cu privire la intervalul de timp necesar refacerii dinamicii economiei UE în contextul problemelor persistente de sustenabilitate a datoriilor suverane din anumite tari ale zonei euro si al corectiilor bilantiere înca necesare la nivelul agentilor economici din sectorul public si privat.

În ceea ce priveste riscurile de abatere în jos, printre ele se numara dinamica preturilor alimentare volatile (LFO) si a celor ale alimentelor procesate, inclusiv ca urmare a anuntului recent de diminuare la 9% a cotei TVA pentru faina si pâine.

Banca Comerciala Româna (BCR) a modificat proiectia de inflatie pentru finalul acestui an la 3,3%, sub previziunea anterioara de 3,6%, a declarat, recent, pentru AGERPRES, Eugen Sinca, analist sef, BCR si vicepresedinte al Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din România (AAFBR).

‘Principalul element care ne-a determinat sa modificam estimarea de inflatie pentru 2013 este productia agricola foarte buna din aceasta vara’, a spus Sinca.

La aceeasi inflatie se asteapta si economistii UniCredit Tiriac Bank.

‘Scenariul nostru de baza prevede o scadere a ratei inflatiei pâna la 3,3% la finalul anului curent. Pentru moment, ne mentinem aceasta estimare, dar admitem ca balanta riscurilor este înclinata spre o scadere (cu atât mai mult cu cât 2013 va fi un an agricol bun)’, a declarat Mihai Patrulescu, senior economist al bancii.

Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank, vede pentru finalul acestui an o inflatie de 2,7% datorita anului agricol foarte bun si reducerii pretului la energia electrica.

Ultimele date ale Institutului national de Statistica arata ca preturile de consum au ramas relativ stabile în iunie, rata lunara a inflatiei fiind de 0,01%, în timp ce rata anuala a urcat usor, de la 5,32% în mai la 5,37%, fiind în linie cu prognoza Bancii Nationale a României (BNR) pentru primul semestru, de 5,3%.(AS – autor: Florin Barbuta, editor: Mariana Nica), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie