Care sunt modalitatile prin care farmaciile pacalesc pacientii?

 

Lipsa genericelor de la rafturi, adaosuri comerciale astronomice sau recomandari facute pacientilor doar cu scopul unui profit mai mare. Sunt doar câteva dintre modalitatile prin care marile lanturi farmaceutice încearca sa îsi maximizeze profiturile pentru a contracara efectele termenelor de plata mult prea mari ale statului.

farmacieCum insolventa loveste anual în jur de 200 de farmacii independente, piata ajunge sa se împarta între marile lanturi de retail farmaceutic, care au demarat în ultimul timp o adevarata ofensiva de marketing. Odata intrat într-o farmacie, ai impresia ca te afli de fapt la un stand de cosmetice dintr-un supermarket. Pentru ca banii de la CNAS vin si cu un an întârziere, farmaciile se concentreaza pe vânzarile de produse care sa le asigure câstig instant: cosmetice si OTC-uri (produse over the counter, adica fara reteta). Farmaciile care au pariat pe produse cosmetice  si dermo-cosmetice începând cu 2006 si-au dublat vânzarile la acel moment.

La o privire superficiala, situatia micilor farmacisti ar putea fi calificata drept normala într-o piata concurentiala. Sunt însa semne clare, atât de la cei din profesie, cât si de la autoritati, ca exista mari brese în etica celor care au depus juramântul de a lucra mereu în interesul bolnavilor. Farmacia nu mai este a farmacistilor!, exclama Clara Popescu, vicepresedinta Colegiului Farmacistilor din România (CFR). „În ultimii doi ani, s-au vândut catre distribuitori sau persoane din afara profesiei cam 30% dintre farmaciile independente, care erau în proprietatea celor din profesie“, spune vicepresedinta CFR.

Cei mai mari pierzatori ai acestei lupte pentru profit sunt cetatenii. Iata câteva aspecte la care trebuie sa fiti atenti pentru a evita sa fiti pacaliti de unii farmacisti:

1. Medicul va prescrie substanta activa pe reteta, fara o denumire comerciala a medicamentului. Cum s-a demonstrat stiintific ca variantele generice (mai ieftine) ale medicamentelor originale sunt identice cu acestea, medicul, dar si farmacistul, sunt obligati sa va înstiinteze despre aceasta posibilitate. Odata ajuns la farmaciei, trebuie sa întrebati farmacistul despre generic, de cele mai multe ori, acesta va propune din start varianta cea mai scumpa.

2. Farmaciile sunt obligate, din punct de vedere legal, sa aiba la rafturi macar un corespondent generic al fiecarui medicament original, acolo unde exista astfel de variante. Daca farmacistul va spune ca nu are genericul la substanta activa prescrisa de medic pe reteta, amintiti-i de aceasta obligatie. Fie îsi va aminti brusc ca de fapt are acel generic, fie îl va comanda pentru dumneavoastra – dureaza cel mult doua zile pâna va va aduce medicamentul, de regula. Daca sunteti nesigur cu privire la recomandarile medicului si farmacistului, puteti sa consultati un site creat cu scopul de a educa bolnavii în acest sens: medicamentecompensate.ro.

3. Odata cu implementarea retetei electronice, farmacistii sunt obligati sa va elibereze cu decontare o parte din reteta, daca dumneavoastra doriti acest lucru. De pilda, daca aveti trei medicamente diferite de luat, iar farmacia X nu are decât unul dintre acestea, farmacia este obligata sa întocmeasca toate formularele necesare pentru ca dvs. sa puteti lua doar acel medicament. Restul retetei îl puteti lua chiar si de la farmacii din alte orase. Problema este ca deocamdata, din nestiinta sau rea-vointa, farmacistii nici macar nu mentioneaza aceasta posibilitate pacientilor, sau îi refuza în cazul în care cer o astfel de facilitate permisa de lege. Nicoleta Banila, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie