Medicii de familie ameninta ca ar putea opri prescrierea retetelor compensate 90%. Vezi de ce

 

Medicii de familie ar putea primi o lovitura grea, existând posibilitatea de a fi obligati sa aduca bani de acasa pentru presupuse greseli pe care sustin însa ca nu le-au comis.

Reteta electronica1Pacientii care au venituri sub 700 de lei lunar pot primi medicamente compensate cu 90%, fata de 50%, cât acopera statul în cazul asiguratilor care câstiga peste acest plafon. Ei trebuie sa prezinte medicului de familie talonul de pensie si sa dea o declaratie pe proprie raspundere ca nu au alte venituri.

Însa, în ultimele luni, medicii de familie au început sa primeasca înstiintari de plata în care li se imputa diferenta de compensare, dupa ce autoritatile au descoperit ca, de fapt, pacientii aveau si alte venituri.

Cum se apara medicii

„Noi nu suntem nici organe de control, nu suntem nici politie, nici justitie sa vedem si sa masuram în general ca realmente bolnavul are numai atâtea venituri”, precizeaza Arpad Balogh, medic de familie, citat de digi24.ro.

Sute de medici de familie din tara au primit asemenea înstiintari de plata, care pornesc de la câteva sute de lei si ajung pâna la câteva mii de lei. Acestia ameninta ca ar putea opri prescrierea retetelor compensate 90%.

„Nu este datoria medicului sa faca anchete fiscale sau considera Curtea de Conturi sau Casa de Asigurari ca trebuie sa-l trimit la Fisc sa îsi ia hârtie ca nu are alt venit?”, întreaba Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Medicilor de Familie.

Neregulile au fost descoperite dupa ce Curtea de Conturi a controlat Casele de Asigurari de Sanatate si a impus recuperarea prejudiciilor.

„Medicul de familie are aceasta declaratie a pacientilor si atunci este de vina cel care a mintit în declaratia pe propria raspundere, adica asiguratul, si trebuie sa ne îndreptam împotriva lui. În cazul în care medicul de familie nu i-a cerut acesta declaratie, este vina medicului”, spune Ciprian Bogdan, vicepresedintele CNAS. Bratu Iulian, dcnews.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie