Colegiul Psihologilor acuza Ministerul Transporturilor de incurajarea emiterii de avize psihologice false
Colegiul Psihologilor din România (CPR) critica Ministerul Transporturilor pentru ca intentioneaza sa reglementeze profesia de psiholog în specialitatea psihologia transporturilor „fara a avea acest drept”, încurajând astfel „practica ilegala” de emitere a unor avize psihologice false.
„Ministerul Transporturilor intentioneaza sa reglementeze profesia de psiholog în specialitatea psihologia transporturilor, fara a avea acest drept, încurajeaza practica ilegala prin emiterea de avize psihologice false si obstructioneaza dreptul la munca al psihologilor. Toate aceste aspecte sunt prevazute în proiectele aflate în dezbatere publica pe site-ul Ministerului Transporturilor www.mt.ro la Transparenta decizionala si lansate «pe sub pres» exact pe 1 august, într-o perioada a vacantelor, inclusiv a celor care vor trebui sa semneze aceste ordine – domnul Victor Ponta ministrul interimar al Transporturilor, si domnul Eugen Nicolaescu ministrul Sanatatii”, arata presedintele Colegiului Psihologilor din România, prof. univ. dr. Mihai Anitei, într-un comunicat al Colegiului Psihilogilor, remis agentiei MEDIAFAX.
Potrivit Colegiul Psihologilor, în mai 2013, organizatia a înaintat un proiect de act normativ si a solicitat Ministerului Transporturilor începerea unor runde de negociere pentru emiterea în final a unui act normativ în concordanta cu prevederile Legii nr. 213/2004.
„Ministerul Transporturilor a ignorat demersul nostru si a raspuns într-un mod jignitor, prin afisarea unor proiecte în total dezacord cu solicitarile Colegiului Psihologilor din România. Prin proiectele afisate pe site-ul www.mt.ro, la rubrica transparenta decizionala, Ministerul Transporturilor a aratat înca o data ca nu doreste sa intre în dialog cu Colegiul Psihologilor din România si ca ignora Legea nr. 213/2004, urmarind obiective anacronice si abuzive: «reglementarea» unei profesii deja reglementate prin Legea nr. 213/2004, în specialitatea psihologia transporturilor; încurajarea emiterii ilegale a avizelor psihologice în domeniul sigurantei circulatiei, de catre furnizori necertificati profesional în conditiile Legii nr. 213/2004; îngradirea dreptului la munca a psihologilor cu drept de libera practica atestati în conditiile legii; finantarea indirecta a structurilor incompatibile cu prevederile Legii nr. 213/2004”, se arata în comunicat.
Potrivit CPR, unul dintre proiectele puse în dezbatare publica ar da „unda verde societatilor comerciale sa fie agreate ca unitati psihologice, ceea ce contravine reglementarilor profesiei de psiholog si va permite în continuare emiterea unor avize psihologice false, cu implicatii extrem de grave la adresa sigurantei în toate domeniile transporturilor”.
Citeste articolul integral pe mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!